Wilma

Wilma on käytössä laajasti Pohjois-Haagan yhteiskoulussa. Wilmasta löydät mm. työjärjestykset, arvosanat, poissaolot, pikaviestit, myönnetyt lomat jne.

Kaikille oppilaille on jaettu järjestelmään tunnukset. Lisäksi kaikille huoltajille on lähetetty lukuvuoden alussa avainkoodi henkilökohtaisten tunnusten tekemiseksi.

Oppilaan ollessa täysi-ikäinen huoltajatunnus ei ole oletuksena voimassa. Kuitenkin myös täysi-ikäisen on selvitettävä poissaolonsa. Hän voi ne selvittää joko lääkärintodistuksella, muulla luotettavalla todistuksella (esim. kutsuntatodistus) tai hän voi antaa vanhempiensa selvittää poissaolot. Mikäli oppilas haluaa, että vanhemmat voivat selvittää poissaolot, pitää hänen antaa vanhemmille lupa siihen.

Tämä tapahtuu oppilaan ollessa kirjautuneena wilmaan ylhäällä olevassa Lomakkeet kohdassa. Sieltä löytyy lomake nimeltä "Omat tiedot, 18 v täyttäneet opiskelijat ja aikuisopiskelijat". Lomakkeen lopussa on kohta "Salli huoltajan kirjautuminen, vaikka opiskelija täyttänyt 18 vuotta". Laittamalla tähän kohtaan täpän ja tallentamalla lomakkeen, näkee huoltaja jälleen tiedot ja voi selvittää poissaolot.

Jos huoltaja unohtaa salasanansa wilmaan, voi hän pyytää ne sähköpostiinsa wilman kirjautumissivulta. Oppilaan tulee hakea tunnuksensa koulusta joko kansliasta, opoilta tai ATK-tuelta.

Ohjeet huoltajan Wilma-tunnuksen tekemiseen

Osoite uuden wilma-tunnuksen tekemiseen Helsingissä on https://yvkoulut.inschool.fi/connect.

Ohjeet huoltajan wilma-tunnuksen tekemiseen avainkoodin avulla löytyvät täältä.

Ohjeet wilman käyttöön löytyy täältä.
 

Kaikkin Wilmaa koskeviin kysymyksiin Pohjois-Haagan yhteiskoulussa vastaa järjestelmätukihenkilö Sami Auersalmi, sami(at)phyk.fi, puhelin 040 7252 097.

Lukiolaisen tietokone

Lukio-opiskelijoiden edellytetään käyttävän omia tietokoneitaan opiskelussa. Lukio-opiskelussa käytetään verkko-oppimisympäristöjä, sähköisiä materiaaleja ja lisääntyvässä määrin sähköisiä kokeita. Useimmat lukion kurssikirjat on mahdollista hankkia myös sähköisinä.

Ylioppilastutkinnon kokeet muuttuvat sähköisiksi vaiheittain syksystä 2016 alkaen. Syksyllä 2016 sähköiset kokeet järjestetään ensimmäistä kertaa maantieteessä, saksassa ja filosofiassa. Keväällä 2017 edellisten lisäksi sähköisiksi muuttuvat yhteiskuntaoppi, ranska ja psykologia. Lisätietoja ylioppilastutkinnon sähköistymisen aikataulusta löytyy osoitteesta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Sahkoinen_tutkinto/aikataulu.pdf

Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeen mukaan opiskelija käyttää ylioppilaskokeissa omaa tietokonettaan. Tällä hetkellä laitteeksi hyväksytään vain kannettava tietokone. Koska ylioppilaskokeessa käytetään langallista verkkoa, opiskelijan koneessa täytyy olla Ethernet-liitin. Laitteistovaatimuksista voi lukea tarkemmin Ylioppilaslautakunnan sivuilta kohdasta https://www.ylioppilastutkinto.fi/images/sivuston_tiedostot/Ohjeet/Digabi/ytl_paatelaiteohje_2017_fi.pdf

Koulu suosittelee opiskelijan käyttöön kannettavaa tietokonetta, josta löytyvät sekä langaton (WLAN) että langallinen (Ethernet) verkkoyhteys, jotta laitetta voi käyttää opiskelussa, kurssikokeissa ja tulevissa ylioppilaskokeissa. Koneessa tulee olla vähintään kaksi USB-porttia (ulkoinen hiiri, usb-tikku ja mahdollinen ulkoinen verkkosovitin). Lisäksi  tarvitaan langallinen kuuloke-mikrofoniyhdistelmä, jonka voi liittää omaan tietokoneeseen. Laitteen ei tarvitse olla vasta hankittu, kunhan akku on hyvässä kunnossa. 

Opiskelukäytössä laitteeksi voi sopia joissain tapauksissa myös tabletti tai isoruutuinen älypuhelin. Varmista kunkin kurssin alkaessa opettajalta kurssilla tarvittavan laitteiston vaatimukset.

Abitti

Jokaisen lukiolasien on hyvä valmistautua abittikokeisiin.Koeviikolla kokeet saattavat olla langattomassa verkossa, mutta ylioppilaskokeet ovat aina langallisessa verkossa, jolloin tarvitaan koneesta ethernet-liitin. Jos sellaista ei ole kiinteänä koneessa, pitää tätä varten hankkia adapteri.

Kokeisiin on hyvä valmistautua tämän ohjeen mukaisesti.

Opiskelijan tulee osata käynnistää koneensa usb-tikulta. Tikulla on abitti-käyttöjärjestelmä, jolla koe suoritetaan.

Näiltä kahdelta sivustolta löytyy apua eri laitteiden käynnistämiseen USB-tikulta Abittiin:

http://boottaus.fi/

https://craftedflash.com/info/how-boot-computer-from-usb-flash-drive

Edistyneemmille: PC-koneissa kannattaisi ehkä yrittää vaihtaa BIOS:sta käynnistysjärjestys niin, että USB-tikku on ennen koneen omaa kovalevyä, jolloin se olisi varmaankin helpompi ratkaisu jatkossa. Tämä vaatii toki vähän enemmän säätämistä ensimmäisellä kerralla, eikä BIOS:ia kannata sorkkia, jos ei tiedä mitä on tekemässä.

Täältä löytyy taas ohjeita Abitin käyttöön ylipäänsä: https://kristakouluttaa.atavist.com/abitti-for-dummies. Tarkkaile sivuston kulmia, niin pääset eteenpäin.