MM-jalkapallo 2015

Koululaisten jalkapallon MM-kilpailut pelataan 12. – 20.4.2015 Guatemalassa. PHYK edustaa kisoissa Suomea sekä tyttöjen että poikien joukkueilla. 

Tyttöjen joukkue

Aaltonen Vilja, Ahtinen Sini, Burtzov Kiia, Grönlund Johanna, Hietanen Paula, Kaivola Inka, Kiviaho Jessica, Manner Sofia, McCormick Kathy, Muuri Olga, Mällönen Essi, Nevalampi Jenna, Santala Janika, Story Erika, Sundström Helmi, Talka Moona, Tikkanen Sole, Välikangas Ronja

valmentajat Lehto Päivi ja Parnila Anne, fysioterapeutti Ryhänen Tanja, joukkueen johto Jokela Harri

Poikien joukkue

Alakomi Joel, Assehnoun Jasin, Broman Markus, Feka Fatlum, Hamran Sahand, Hyökyvirta Eero, Kouassavi-Benissan Kevin, Lindgren Samuel, Lindström Jonas, Puhalainen Onni, Purme Tino, Silvola Akseli, Stockus Jonni, Talka Aku, Valve Tapio, Virtapuro Aleksi, Ölander Henrik

valmentajat Nevanlinna Jaakko ja Rantanen Joonas, fysioterapeutti Puhakka Krista, joukkueen johto Telih Anton

OTTELUT JA LOHKOT

TYTTÖJEN OTTELUT

A-lohko
Guatemala A
Suomi
Saksa
Turkki
Taipei
Puerto Rico
B-lohko
Guatemala B
Dominikaaninen
tasavalta
Tanska
Ranska
Brasilia
päivä aika ottelut taso tulos
13.4. 23:00 Suomi - Saksa alkusarja 1 - 4 (1 - 2)
14.4. 18:00 Turkki - Suomi alkusarja 1 - 1 (1 - 0)
15.4. 01:30 Suomi - Puerto Rico alkusarja 9 - 0 (3 - 0)
15.4. 18:00 Taipei - Suomi alkusarja 0 - 3 (0 - 3)
16.4. 00:00 Suomi - Guatemala A alkusarja 1 - 0 (1 - 0)
17.4. 23:30 Suomi - Tanska sijat 1-8 2 - 0 (1 - 0)
18.4. 18:00 Ranska - Suomi sijat 1-4 1 - 0 (0 - 0)
19.4. 18:30  Saksa - Suomi pronssi  4 - 0 (1 - 0) 

Tyttöjen muut tulokset täältä. Sarjataulukko löytyy täältä.


POIKIEN OTTELUT

A-lohko
Guatemala B
Belgia
Turkki
Tšekki
Chile
Suomi
B-lohko
Guatemala A
Tanska
Ranska
Brasilia
Bulgaria
Dominikaaninen
tasavalta
päivä aika ottelut taso tulos
13.4. 23:00 Chile - Suomi alkusarja 1 - 2 (1 - 0)
14.4. 18:00 Suomi - Turkki alkusarja 1 - 4 (1 - 1)
15.4. 00:00 Tšekki - Suomi alkusarja 3 - 0 (1 - 0)
15.4. 19:30 Guatemala B - Suomi alkusarja 3 - 3 (1 - 3)
16.4. 01:30 Suomi - Belgia alkusarja 1 - 1 (0 - 1)
18.4. 01:30 Guatemala A - Suomi sijat 1-8 3 - 1 (1 - 1)
18.4. 20.00 Suomi - Tsekki sijat 5-8 2 - 1 (2 - 1)
19.4.  19:00   Suomi - Tanska  sijat 5-6  RL 5-4, 2-2 (1-1)

Poikien muut tulokset täältä. Sarjataulukko löytyy täältä.

Otteluiden alkamisajat ovat Suomen aikaa, Guatemalassa kello on 9 tuntia taaksepäin.

Tarinaa reissun päältä

19.4. RATKAISUOTTELUT

Kostea kuumuus on taas palannut kisapaikalle. Taas pelit tytöillä ja pojille lähes samaan aikaan, joten fanittaminen jää vähemmälle.

Tytöt matkasivat tutulle kentälle, jossa tämä oli jo kolmas peli. Matkan latautunut meininki lupaa hyvää. Perillä tuttuun nurmeen tutustumista, lämmittelyvarusteiden vaihtamista, Päivin palaveri, Annen ja Tanjan alkuverkat. Takaisin koppiin. Peliasu päälle, kisamarssin soidessa kentälle, kättelyt, kolikon heitto. MM-pronssiottelu oli valmis alkamaan.

19.4. Saksa - Suomi

Musta-asuiset Saksalaiset aloittivat heti alusta hurjalla tempolla. Peli painettiin ensimmäisistä minuuteista lähtein Suomen kenttäpäätyyn. Puolustus ja Sofia saivat tehdä hartiavoimin töitä pysäyttääkseen vyöryn toisensa jälkeen. Harvat suomalaisten vastaiskuyritykset kilpistyivät mustaan muuriin.

Juomatauko varttitunnin pelin jälkeen tuli tarpeeseen. Pelin jatkuessa Saksan paine ei näyttänyt hellittämisen merkkejä. Pelikellon näyttäessä 20 minuuttia germaanit menivät 1-0 johtoon. Valmentajat reagoivat taas heti. Pienen neuvonpidon jälkeen tehtiin kaksi vaihtoa sekä siirrettiin pelaajia uusille paikoille.

Nämä taktiset kuviot tepsivät. PHYK sai otetta pelistä. Se loi muutaman maukkaan puoleisen paikan Saksan maalille, mutta mustat kestivät. Valitettavasti puoliaika keskeytti suomalaisten painostuksen.

Toisella puoliajalla Saksa otti taas tahtipuikon itselleen. Suomalaisten urhoollinen puolustustaistelu piti maalin koskemattomana. Juomatauko toi taas helpotusta väsyneisiin raajoihin, kuumuus oli uuvuttavaa.

Saksan kone rankaisi heti vesihetken jälkeen. Väkisin pallo maaliin ja 2-0 heille. Jälleen uusia taktisia muutoksia. Ne toivat taas uutta virtaa suomalaisten jalkoihin. Saksa oli kuitenkin toista mieltä. 53. minuutilla 3-0 ja kaksi minuuttia myöhemmin 4-0. Naula oli lyöty Suomen arkkuun.

19.4. Saksa - Suomi

Viimeiset minuutit olivat muodollisuus. Pillin soidessa pelin päättymisen merkiksi kaatui ruoholle kaikkensa antanut suomalaisjoukkue. Tunteet olivat pinnassa. Enempää ei tästä koneesta tällä kertaa lähtenyt ja se ei riittänyt mitalin saamiseen. Klassisesti, mutta niin totuudenmukaisesti, joukkue ”kaatui saappaat jalassa”.

Saksa oli yksinkertaisesti parempi. Heidän puolustuksensa oli kuin muuri. Siitä ei päästy läpi eikä sitä pystynyt kiertämään. Hyökätessä he olivat monipuolisen vaarallisia. Tuli laukauksia, keskityksiä, läpiajoja ja kaikkia näiden yhdistelmiä.

Kättelyiden jälkeen ryhmä vetäytyi hetkeksi pukukoppiin kokoamaan itseään. Loppuverryttelyssä oli totista kasvoa. Joukkue kokoontui kuuntelemaan kaupungin pormestarin kiitospuhetta. Yhteiskuvassa oli jo muutama hymy.

Paikallisten iloisuus helpotti hiukan tilannetta. Guatemalalaiset halusivat nimikirjoituksia ja yhteiskuvia. Kun viereen asettuu pieni vaahtosammuttajan kokoinen nappisilmä, jonka hymy leviää korvasta korvaan, on myyty. Hyvää terapiaa tytöille.

Lopulta paluumatka alkoi. Alussa hiljaisesti, mutta pikku hiljaa puheen sorina lisääntyi. Kaikki ymmärsivät, että tällä kertaa ei ollut mahdollisuuksia tämän pidemmälle. PHYK:n tytöt olivat MM-kisoissa neljäs. Sekin on kiven kova sijoitus!

Poikien tavoitteena on kaataa Tanska ja ottaa kisojen 5. sija. Normirutiineilla joukkue valmistautui otteluun, joka alkoi hiukan etuajassa. Alku on varovaista tunnustelua, jossa molemmat pitävät oman pakkansa kasassa. Riskejä ei oteta, odotetaan tilaisuutta iskeä.

Kärsivällisyys palkitaan. Kevin antaa nappikeskityksen Jonnille, joka torpataan nurin. Tuomarin kanta on selkeä, rankkari. Jonni menee itse sitä vetämään ja hoitaa pelivälineen varmaakin varmemmin maaliin. Ennen taukoa Tanska saa rankkarin, jolla tasoittaa pelin.

19.4. Suomi - Tanska

Levon aikana Jaska Ja Joonas juonivat kuviota, kun Krista paikkaa fyysisiä ja henkisiä kolhuja. Joukkue on valmis toiselle puolituntiselle. Kylmää vettä tulee kuitenkin niskaan. Tanskalaisten kova kaukoveto uppoaa maaliin. Aikaa on kuitenkin vielä paljon jäljellä.

Puhis haluaa voittaa pelin ja tekee tasoituksen. Kovasta painostuksesta huolimatta PHYK ei osu enää kertaakaan, ei myöskään Tanska. Siirrytään Shoot out -kisaan, jossa pelaaja lähtee keskirajalta kuljettamaan palloa. Hänellä on 10 sekuntia aikaan saada ratkaisu.

Tanskalaiset aloittavat, mutta Aleksi torjuu. Jonnin kylmän viileällä kuittauksella pallo maaliin ja yhden maalin johtoon. Tanska maalaa, samoin Tapio. Tanska ei erehdy kolmannellakaan kerralla, ei myöskään Kevin. Neljännet vetäjät onnistuvat myös, PHYK:lla se on Markus. Tanskan viides kuljettaja hoitaa hommansa, maali.

Puhiksella on mahdollisuus ottaa sankarin viitta harteilleen. Tasoitusmaali varsinaisella peliajalla sekä voittomaalin Shoot Outissa. Joulupukki kestää paineet! Pallo maaliin ja PHYK:lle MM-isojen 5. sija. Huutoa, tuuletuksia ja ISO kasa, jossa Puhis on jossakin pohjimmaisena.

Kova suoritus joukkueelta tässä helteessä, näiden pelimäärien jälkeen, näin lyhyessä ajassa. Pojat pitivät paketin kasassa ja ottivat sen kaikkien havitteleman ”turnauksen viimeisen pelin voiton”.

Pelit ovat päättyneet. Illalla on vielä kisojen päättäjäiset. Huomenna aamulla alkaa lähes puolentoista vuorokauden mittainen kotimatka.


18.4. PELIT JATKUVAT

Uusi kisapäivä aukeaa sateisen harmaana, mutta kostean lämpimänä. Valitettavasti tälläkin kertaa tyttöjen ja poikien aikataulut ovat sellaiset, etteivät porukat pääse näkemään toistensa pelejä.

Tyttöjen herätys, kuinkas muuten, on jälleen kuuden jälkeen. Aamupalatankkaus sujuu tuttuun tapaan rupatellessa, bussissa soi poppi. Pelipaikka oli vain reilun varttitunnin ajomatkan päässä. Pienin stadion, jossa tytöt ovat näissä kekkereissä pelanneet, vain 300 katsojaa.

18.4. Ranska - Suomi

Vettä tulee taivaan täydeltä. Se ei kuitenkaan valmistautumiseen vaikuta millään tavalla. Päivi kertaa palaverissa tutut taktiikat sekä psyykkaa tyttöjä iskuun. Marssi kentällä kisakappaleen soidessa, kättelyt, teikkaus ja välierä alkaa.

Ranska on hienokseltaan niskan päällä heti alkuminuuteista lähtien. Eivät he suomalaisia jyrää, mutta tasaisin väliajoin pääsevät maalintekopaikkoihin. Ei pahoihin, mutta paikkoihin kuitenkin. Puolustus toimii hyvin joukkueena. Todella monta rynnistystä pysähtyy valkopaitojen muuriin.

Aina silloin tällöin pääsee myös PHYK Ranskan maalin tuntumaan. Todella vaarallisia paikkoja ei saada synnytettyä, mutta kyllä gallien maalivahti torjuntojakin joutuu tekemään. Tauolle mennään 0-0 tilanteessa.

Toinen puoliaika alkaa samoin kuin ensimmäinen, Ranska painostaa ja Suomi joutuu puolustuskannalle. Sofia puolustuksen takana pitää huudoillaan rivit järjestyksessä ja ne pitävätkin ihan hyvin.

Hiukan ennen toisen puoliajan puoliväliä ranskalainen hyökkääjä murtautuu väkivahvasti vasemmalta läpi, Sofia syöksyy vastaan, mutta veto painuu takaylänurkkaan. Suomalaiset ovat maalin tappiolla.

Valmennusjohto reagoi heti. Tulee vaihtoja ja pelaajien ryhmitystä korjataan hyökkäävämmäksi. Tämä toimii. Painopiste saadaan siirrettyä Ranskan päätyyn. Sininen muuri on kuitenkin niin tiivis, ettei rankkarialueelle ole mitään asiaa. Yritys toisensa jälkeen kilpistyy puolustajiin. Usein myös pallo leijailee maalin yli tai ohi.

Tuomarin vihellys päättää pelin. Unelma MM-finaalista on historiaa. Ilmeet kertovat, että nyt nyppii. Ranska oli juuri tuon maalin verran terävämpi jalalla. Eivät vyöryttäneet, mutta saivat sen riittävän pienen edun, että hallitsivat ottelua.

Pukukopissa oli hiljaista, samoin bussissa. Suihkun jälkeen ruokailussa oli jo tuttu pulina päällä. Tarina on kesken. Huomenna on edessä vielä mahdollisuus saada MM-mitali. Siihen tämä sinivalkoinen joukkue tähtää. Vastassa tuolloin Guatemala A – Saksa –ottelun häviäjä. Loppupäivä on vapaamuotista yhdessä olemista. Illalla pidetään läksytuokio sekä muutamalle koe.

18.4. Ranska - Suomi

Pojat saivat nukkua pitempään, mutta aikaisin hekin nousivat herättämään konettaan.

Bussimatka pelipaikalle sujui kommelluksitta. Tällä kertaa ei tarvinnut pysähtyä rakkojen tyhjennykseen, ne oli hoidettu jo hotellilla. Ukot vetivät verryttelyt tutulla hyvällä rutiinilla. Kentän keskirajan toisella puolella valmistautui Tšekki.

Uusinta edessä. Runkosarjassa tšekit veivät suomalaisia 3-0, mutta nyt valmennusjohto tiesi mitä odottaa ja sen mukaan taktiikkaa oli hiottu.

PHYK pistää heti täyden höyryn päälle alussa. Nyt ei tunnustella miten kaveri pelaa, nyt otetaan aloitteita. Tapio murtautuu itseluottamusta uhkuen laitaa pitkin läpi, joutuu nollakulmaan, mutta pistää pallon kellosepän tarkasti rysään. 1-0!!!

Tšekki saa hiukan otetta ja painaa päälle. Aku pitää kylmän rauhallisena tonttinsa puhtaana ja hoitaa pallot itselleen. Valitettava pieni nukahdus puolustuslinjassa, Tšekki pääsee tasoittamaan.

Peli virtaa puolelta toiselle. Molemmat maalivahdit ovat tehtäviensä tasalla ja estävät lisämaalien synnyn. Hiukan ennen taukoa Jasin karvaa pallon itselleen ja syöttää sen tarkasti Fatulle, joka ei erehdy. PHYK jälleen johtoon.

Toisella puoliajalla tšekin painostus yltyy yhä kovemmaksi mitä pidemmälle peli etenee. Aku ja puolustuspaketti kuitenkin pitävät. Nyt uhrataan kroppaa mustelmia pelkäämättä. Taistelu palkitaan, 2-1 voitto, revanssi.

Kosteasta helteestä uupuneet taistelijat pakkautuvat bussiin ja palaavat hotellille. Tankkaus on nyt todella tarpeeseen. Iltapäivällä lepoa, pikkuvammojen hoitoa ja riemukasta yhdessä oloa. Illalla odottaa päivän rankin vaihe, kouluhetki. Jos kerran tšekit kaatuu, niin kyllä tuonkin kestää.

Sunnuntaina molemmilla joukkueille näiden MM-kisojen viimeiset ottelut. Tytöt pelaavat pronssista ja pojat sijoista 5.-6. Klassiseen tapaan "turnauksen viimeinen peli voitetaan" toimii mottona näille joukkueille.


17.4. PUOLIVÄLIERÄT

Molemmilla joukkueilla oli edessä ISOJEN pelien päivä. Puolivälierät ja voitolla neljän joukkoon eli mitalipeleihin. Aamupäivän rutiinit vietiin läpi totutusti. Aamupalalle, jonka jälkeen vielä lepäämään ja keskittymään iltapäivän koitoksiin.

Tyttöjen lähtöä sotki maantiellä sattunut onnettomuus, joka oli tukkinut koko valtaväylän. Kisakanslia odotti tietoa, josko romut saadaan raivattua tieltä vai pitääkö joukkueiden bussien ajaa stadionille kiertotietä. Kiertotielle matka vei.

Tie nousi mutkittelevana vuorille läpi banaaniviljelmien ja paikallisten pikkukylien. Vaihtelua tuttuihin maisemiin.

Stadionin bunkkeria muistuttavassa pukuhuoneessa Päivi piti taktiikkapalaverin, jonka jälkeen tytöt kirmasivat nurmelle verryttelemään. Tanska teki kentän toisessa päässä omia rutiinejaan. Tanskalaiset olivat kookkaita, vahvoja ja hyvin juoksuvoimaisia. Ei niin teknisisä kuin edelliset vastustajamme.

17.4. Suomi - Tanska

Pelin alku oli Havaiji-palloa, tilanteita tuli vuorotahtiin molempiin päihin. Muutaman minuutin totuttelun jälkeen suomalaiset ottivat ohjat käsiinsä ja pelin haltuunsa. Paine siirrettiin väkisin juuttien kenttäpäätyyn, jossa PHYK loi paikan toisensa jälkeen. Osumat vain jäivät puuttumaan.

Jälleen kerran sitkeys palkittiin. Valkopaidat saivat vapaapotkun aivan tanskalaisten rangaistusalueen rajalta. Moonan hevosenpotku tömähti ylärimaan, Paula pamautti paluupallon ylärimaan, lopulta Erika tökkäisi pallon ruuhkasta maaliin. Ansaittu 1-0. Loppupuoliaika sujui samoissa merkeissä. Suomalaiset painostivat ja Tanska yritti pitkillä juoksupalloilla rikkoa PHYK:n puolustusta.

Tauolla tankkausta, Päivin ja Annen taktiikkavinkkejä sekä Tanjan huoltoa. Joukkue oli valmis toiseen puolituntiseen.

Tanska alkoi väsyä mitä pitemmälle peli eteni. Toki pelaaminen painoi myös suomalaisten jaloissa, mutta silti sen verran vähemmän, että paine Tanskan päässä jatkui. Tytöille jälleen vapari rankkarialueen rajalta. Tuttuun tapaan Moona meni pallon taakse ja antoi nappulakengän puhua. Matala veto suuntautui maalin edessä olleeseen pelaajaruuhkaan, josta Katy hallitusti ohjasi sen maalin.

Loppuaika oli päätösvihellyksen odottamista. Lopulta se tulikin. Ei niin kaunista peliä, mutta hallittu voitto. Tanska pystyttiin pitämään kurissa juuri halutulla tavalla. 2-0 ei kuvasta pelin luonnetta. Hiukan tarkemmalla sihdillä luvut olisivat voineet olla kaksin jopa kolmenkertaiset.

Loppuverryttelyn jälkeen joukkue siirtyi takaisin bussiinsa. Matkan varrella käytiin ostamassa paikallisesta marketista iltapalaa. Hotellilla syömään, wifittämään ja lopuksi vielä pieni palauttava jumppa uima-altaalla. Aikaisin pää tyynyyn, sillä aamulla jälleen tuttuun tapaan herätys kukon laulun aikaan.

17.4. Guatemala A - Suomi

Poikien peli oli myöhemmin iltapäivällä paikallista Guatemala A –joukkuetta vastaan. Pieni stadion oli tupaten täynnä tarkoittaen ainakin reilua 3000 fanaattisen äänekästä kannattajaa. PHYK:n pojat eivät antaneet tämän häiritä omaa tekemistään. He haastoivat alusta alkaen tasapäisesti teknisiä ja nopeita vastustajiaan.

Ensimmäisen puoliajan puolessa välissä lähtee guatemalalaisen lapikkaasta tulinen veto, joka uppoaa maaliin. Ei niin ansaittu johto-osuma, mutta maalit lasketaan. PHYK painaa päälle. Vaikka ollaan yli 2000 metrin korkeudessa, ei se tunnu suomalaisten jaloissa painavan.

Juomatauon jälkeen Tapio Valve hiljentää katsomon ja tasoittaa pelin. Lisää maaleja ei enää synny. Näissä lukemissa mennään tauolle kuuntelemaan Jaskan ohjeita.

Toisella puoliajalla painopiste siirtyy hiljalleen suomalaisten maalin eteen. Painostus päättyy lopulta maaliin, joka pusketaan tarkasta keskityksestä. Aikaa on kuitenkin vielä runsaasti jäljellä. Kovasta yrityksestä huolimatta PHYK:n poikien hyökkääminen ei tuo tulosta. Vastaavasti Guatemala tykittää pallon yläristikkoon, 3-1. Nuo luvut jäävät myös lopputulokseksi.

Tie mitalipeleihin oli tyssänyt. Huomisesta eteenpäin on haarukassa sijat 5.-8. Vastaan asettuu Tšekki-Brasilia –ottelun häviäjä.

Kotimatka hotelliin on pitkä. Perillä vielä suihku ja tankkaus. Katseet on jo siirretty lauantaihin.


MALLIESIMERKKI TYTTÖJEN KAHDEN PELIN KISAPÄIVÄSTÄ

06:30 herätys ja aamutoimet
06:50 kokoontuminen pihalla ja lähtö aamupalalle
07:00 aamupala
07:30 bussi lähtee pelipaikalle
08:15 pelipaikalla palaveri, verryttely
09:00 ottelu alkaa
10:15 ottelu päättyy, loppuverryttely, palaveri
10:45 bussiin ja paluumatka
11:30 takaisin hotellilla, heti syömään
12:00 kämpille suihkuun, lepäämään, vammojen hoitoa
14:15 lähtö peliin, bussi hakee kämpiltä
15:00 pelipaikalla palaveri, verryttely
15:45 ottelu alkaa
17:00 ottelu päättyy, loppuverryttely, palaveri
17:00 bussiin ja paluumatka
17:45 hotellilla, heti syömään
18:30 kämpillä suihkuun
* henkilökohtaista lihashuoltoa (foamit ym.)
* vammojen hoitoa fyssarin kanssa
* vapaa-aikaa
22:00 unta

Päivällä myös valmentajien ja pelaajien hk- tai pienryhmäpalavereita

Eli aika kaukana lomamatkasta, urheilua 24/7


15.4. PELIPÄIVÄ 3

Ennen seitsemää heräämisestä alkaa tytöille tulla tapa. Edessä taas kahden pelin päivä. Aamupalalla tankkausta ja matkaan. Yksi kisapassi oli "kadonnut" yön aikana pöydältä, joten Harri hommiin.

Muun joukkueen matkatessa omalla pikkubussillaan pelipaikalle, tehtiin kisatoimistossa uutta dokumenttia. Passi Harrin kaulaan ja erikoiskuljetuksella joukkueen perään pelipaikalle, johon passi saapui varttitunti ennen pelin alkua. Näin koko kokoonpanon peluutus oli jälleen mahdollista.

Klo 09:00 tuomari aloitti pelin Taipeita (Taiwania) vastaan. Idän tytöt olivat pieniä, nopeita ja taitavia. Sole otti kuitenkin heiltä välittömästi luulot pois ja juoksi pallon maalin yhden peliminuutin jälkeen.

PHYK painoi päälle eikä antanut taiwanilaisten pelata omalla tavallaan. Tämä painostus toi tulosta. Kahdeksannella peliminuutilla Sole iski toistamiseen upealla kaukolaukauksella.

Kolmas maali syntyi puoliajan loppupuolella, kun Viljan tarkka keskitys puolustuslinjan yli tuli kuin tarjottimella Kiialle, joka ei erehtynyt. 3-0 ensimmäisen puolen tunnin jälkeen oli ansaittu.

Toisella puoliskolla Taiwan yritti lisätä kierroksia, mutta PHYK:n paketti pysyi kasassa. Yhtään supervaarallista tilannetta he eivät saaneet aikaiseksi, muutaman peruspahan, jotka Sofia selvitti varmasti. Pakollisen vesitauon jälkeen peli oli vain pelailua ja loppuvihellyksen odottelua.

3-0 ekasta taistosta, Päivin laatimassa aikataulussa ollaan eli haarukassa lohkovoitto. Bussi toi taas porukan hotelille ja syömään. Lyhyen levon jälkeen uudestaan matkaan. Kotiyleisön edessä pelaava Guatemala olisi varmasti vaikea vastustaja. Tupa on varmasti täynnä ja tunnelma erinomainen.

15.4. Suomi - Guatemala B

Paikalle ahtautui yli 1000 katsojaa, jotka tosiaan pitivät meteliä. Tunnelmaa nosti ennen pelin alkua suuri soittokunta ja maskotin kunniakierros.

Guatemala oli hyvä. Taitavat tytöt siirsivät palloa nopeasti ja varmasti toisilleen. Suomalaiset saivat panna parastaan, että pysyivät menossa mukana. PHYK oli ottavana puolena. Vain harvoin valkopaidat pääsivät hätyyttelemään toisen pään maalivahtia.

Suurimman osan aikaa pohjois-haagalaisten puolustus pystyi peittämään Guatemalan maalintekoyritykset. Muutamia erittäin pahoja tilanteita tuli, mutta tuttuun tapaan Sofia oli elävä muuri.

Toisella puoliajalla peli keskittyi aika paljon keskikentälle. Kumpikaan ei saanut rikottua toistensa kenttätasapainoa riittävästi, jotta palloa olisi saatu maaliin. Tosin yksi Kiian yritys pysäytettiin aivan maaliviivalla.

Kymmenen minuuttia ennen loppua PHYK sai vapaapotkun muutama metri Taiwanin rangaistusalueen oikean kulman ulkopuolelta. Moona tykitti valtavan pommin, jonka maalivahti vaivoin torjui eteensä. Neljä valkopaitaa ryntäsi kakkospalloon. Inka ehti ensimmäisenä tuikaten pallon maaliin. Huutoa ja iso valkoinen kasa oli rakennettu rankkaripisteen päälle.

Viimeiset minuutit Taiwan painoi päälle kuin herhiläinen, mutta PHYK:n tyttöjen rivit pysyivät kasassa. Voitto! Ja kuten Anne pukukopissa tauolla sanoin, ”yksi maali riittää”.

Loppuverryttelyn jälkeen yleisö otti taas tytöt omikseen. Nimikirjoituksia jaettiin, kimppakuvia otettiin ja voittoa juhlittiin. Kolhujakin pelissä tuli: Sini teloi polvensa ja Katy otsaansa. Tanjalla riitti hommia.

Tavarat kasaan ja bussiin. Paluumatkalla koukkaus poikien peliin. Toinen puoliaika oli meneillään, kun 18 sinivalkoista tyttöä sekä staffi alkoivat pitää kovaa metakkaa katsomossa. Pojat olivat tuossa vaiheessa häviöllä Belgiaa vastaan 1-0. Ottelu oli kuuma, pelaajia lensi jäähylle ja ulos, tunteen olivat pinnalla molemmilla porukoilla.

15.4. Suomi - Belgia

Oliko sitten tyttöjen kannustuksen ansiota vai Jaskan taktiikan. Jasin kuitenkin otti johtajan viitan harteilleen, pamautti huiman vedon hiukan vastaan tulleen maalivahdin yli. Pallo yläriman kautta maaliin!!! Tämä tulos tiesi poikien pääsyä jatkoon puolivälieriin. ISO maali!

Poikien ensimmäinen peli Guatemalaa vastaan aamulla oli päättynyt 3-3. PHYK oli siirtynyt 3-1 johtoon ja dominoinut nurmea mielin määrin. Jonni pisti pallon kaksi kertaa verkkoon ja Jasin kerran. Kaikki näytti hyvältä. Jostakin syystä liike loppui. Naapuri pääsi peliin sisään ja tasoitti sen.

Muutama minuutti ennen loppua pallo vietiin pilkulle PHYK:n maalin eteen. Tappio tietäisi mitalipelien ulkopuolelle jäämistä. Nyt nähtäisiin kumman kantti kestää. Aleksin kesti! Hän torjui vedon ja pian tämän jälkeen peli päättyi.

Illalla pidettiin vielä tyttöjen ja poikien yhteinen palaveri. Käytiin läpi mennyttä alkusarjaa sekä suunnattiin katseita tulevaan. Nälkä kasvaa syödessä ja nyt ovat vasta alkupalat käyty läpi. Pääruoka odottaa torstaina, jälkiruoka sunnuntaina. Päivi palkitsi tyttöjen alkusarjan vakuuttavimman ”johtajan” Johannan ja Jaska poikien parhaan pelaajan Tinon.

Huomenna on välipäivä peleistä. Sitä vietetään rentoutumalla hotellin omassa vesi- ja huvipuistossa.


14.4. PELIPÄIVÄ 2

Eksoottisten lintujen laulaessa joukkueet marssivat aamiaiselle hiukan ennen seitsemää. Tankkaus ja omalla tutulla bussilla pelipaikalle.

Tyttöjen nurmi sijaitsi armeijan kasarmialueella. Ja kun kenttä oli ympäröity sotilailla sekä kadeteilla, oli turvallinen olo pelata. Vastaan juoksi vikkelän pieni Turkki. Kone ei millään meinannut käynnistyä vaikka punapaidat antaisivat siihen tilaisuuden.

Maalipaikkoja oli kummallakin naftisti, Turkilla muutama enemmän ja vaarallisempia. Erika piti erinomaisilla torjunnoillaan PHYK:n mukana pelissä. Toisella puoliajalla kuitenkin turkkilaisten terävä nousu laidassa päättyi maaliin.

14.4. Turkki - Suomi

Valmennusjohto teki muutaman taktisen siirron ja pelin virta alkoi kääntyä Turkin maalin suuntaan. Tuli maalipaikkoja, pelitilanteista, kulmista, vapareista, mutta ei vain osunut.

Minuutti ennen loppua Mona murtautui päättäväisesti vasemmalta laidalta läpi. Tulinen oikean jalan veto painui aivan oikeaan yläkulmaan. Tärkeä maali, tärkeä tasoitus, tärkeä piste.

Pelin päätyttyä tukikohdan komentaja halusi kimppakuvaan kanssamme. Paikalliset nuoret esittivät yli tuhat vuotta vanhan tanssin, jonka jälkeen tytöt pääsivät loppuverryttelemään.

Tuttuja rutiineja pelien välissä: uintia, ruokailu ja lepoa.

Iltapäivällä matka jälleen uudelle stadionille. Tupa oli tuttuun tapaan täyttä koululaisia sekä paikallisia katsojia. Pukuhuoneiden kirjo on ollut myös melkoinen. Tällä kertaa tytöt vaihtoivat varusteensa teltassa.

Puerto Rico pysyi hetken aikaan pohjois-haagalaisten tahdissa. Jessica teki jälleen muutaman mahtipelastuksen, jossa viimeisessä valitettavasti loukkasi hiukan nilkkaansa joutuen vaihtoon.

Klassinen ketsuppipulloilmiö toteutui jälleen kerran. Tytöt vyöryttivät hyökkäyksen toisensa jälkeen saarivaltion puolustusta vastaan, joka lopulta mureni. Solen soolo aloitti karkelot, jotka päättyivät vasta yhdeksän osuman jälkeen. Helmi tykitti hattutempun. Aika harvinaista herkkua suomalaiselle tyttö- tai naisjalkapalloilijalle MM-kisoissa!

Pelin päätyttyä oli nimikirjoitusten ja kimppakuvien aika paikallisten kanssa. Päivi ja pari tyttöä pääsivät paikallisen telkkarin haastatteluun. Jopa jurot turvamiehet halusivat yhteiskuvaan vaaleiden pohjoismaalaisten kanssa. Lopulta kaikki pääsivät bussiin, paluu hotellille, jossa uinnin jälkeen syömään. Nukkumaan ajoissa, sillä aamulla taas ylös kukon laulun aikaan.

Poikien päivän tarina oli hiukan mollivoittoinen. Kaksi peliä ja kaksi tappiota.

Aamun koitoksessa PHYK:n pojat olivat alussa pelissä mukana. Paljon kookkaammat, fyysisemmät ja nopeammat turkkilaiset eivät päässeet pelaamaan omaa haluamansa peliään. Turnauksessa erittäin pirteästi esiintynyt Jonni syötti Onnille rankkarialueen sisään, jossa hujoppi kaadettiin. Rankkari. Jo kolmas suomalaisilla näissä kekkereissä. Onni paukautti itse raudanlujan tykin oikeaan yläkulmaan.

Turkin fyysisyys tuli koko ajan enemmän ja enemmän esiin pelin vanhetessa. Punakoneen vyöry Suomen maalille tuotti pian tulosta tasoituksen merkeissä. Toisella puoliajalla naapurin tempo ei tippunut. Tasaisin väliajoin palloa haettiin suomalaisten verkosta. Lopputulos 4-1 oli täysin oikeutettu.

Pojat palasivat hotellille, jossa suoritettiin tankkaus sekä pidettiin lyhyt lepohetki. Taas bussin ja seuraavalle kentälle. Tahti on kova näissä kisoissa. Muutaman tunnin välein painetaan nurmella MM-kisapelissä.

Tiistain toisessa ottelussa pisteitä kilvoitteli Tšekin tasavalta. Todella taitavan kärkipelaajansa avulla joukkue hätyytteli säännöllisesti PHYK:n puolustusryhmitystä. Ensimmäisellä puoliajalla se murtui kerran. Johtomaalin jälkeen tšekit vetäytyivät ja antoivat pelin ohjat suomalaisille. Maaleja ei kovasta painostuksesta huolimatta saatu aikaiseksi. Vastustaja iski kaksi kertaa vastaiskuista ja hoiti luvuin 3-0 pisteet itselleen.

Tino puursi tuttuun tapaan isolla sydämellä Jonni hyvänä kakkosena. Parivaljakon energisyys on ilahduttanut valmennusjohtoa turnauksen kaikissa kolmessa pelissä tähän mennessä.

Päät painuksissa pohjois-haagalaiset saapuivat hotellille. Tankkauksen jälkeen lepoa ja katseet keskiviikon peleihin. Omissa käsissä jatkopaikka neljän parhaan joukkueen kahdella voitolla. Saumat on. Paketin vain pitää pysyä kasassa koko pelin ajan. Fyysisyyteen on pystyttävä vastaamaan fyysisyydellä ja palloa on pistettävä naapurin maaliin myös pelitilanteesta.

Palloliiton uutinen 15.4.


13.4. PELIPÄIVÄ 1

Molemmat joukkueet heräsivät kahdeksalta. Unet olivat jääneet lyhyiksi, mitta sitäkin tarpeellisimmiksi.

Aamupalaravintolassa itse haetaan sapuskat pitkältä pöydältä. Ystävälliset tarjoilijat auttavat niiden pöytiin kantamisissa. Ihan syötävää perusmurkinaa.

Johto lähti hoitamaan maksuja sekä kisapasseja. Joukkueet pitivät omia taktiikkapalavereitaan.

Lounaan jälkeen bussiin ja pelipaikoille. Jokaisella joukkueella on käytössään oma pikkubussi, joka liikkuu päävalmentajan antamien aikataulujen mukaan.

Tyttöjen peli oli puolen tunnin matkan päässä. Stadionin toisen sivun pääkatsomo täyttyi koulupukuisista koululaisista sekä torvisoittokunnasta.

Päivi piti askeettisessa pukuhuoneessa ottelupalaverin, jossa kerrattiin jo tuttuja pelikirjajuttuja. Helteisessä säässä vedetty alkulämpö viritti joukkuetta iskuun.

Marssimusiikin tahdissa PHYK ja Saksa marssivat nurmelle. Tutut teikkaukset, kättely ja MM-kisat alkoivat.

13.4. Suomi - Saksa

Saksa painoi päälle, mutta ei vaarallisesti. Tyttöjen rivit pysyivät hyvin kasassa eivätkä mustapaidat saaneet aikaiseksi todella vaarallisia tilanteita.

Yhdentoista minuutin kohdalla PHYK iski terävästi vastaan. Nopea vastahyökkäys ja Eerikan huikean tarkka kaukoveto painui Saksan maaliin. Hyvä alku kisoille.

Germaanit lisäsivät kierroksia ja painoivat pelin väkisin suomalaisten päätyyn. Kone jauhoi, tuloksena kaksi maalia ennen puoliaikataukoa.

Vettä ja urheilujuomaa kului vaihtopenkin edessä litrakaupalla. Jalkoja ravisteltiin, nostettiin ylöspäin sekä kerättiin voimia seuraavaan puolituntiseen.

Toinen puoliaika alkoi siitä mihin ensimmäinen päättyi. Saksa tuli kovaa, vahvasti runnoen kaksi maalia lisää. Päivi käytti kaikki vaihtonsa. Tuoreilla jaloilla päästiin uudestaan peliin mukaan. Viimeiset 10 minuuttia olivat jopa PHYK:n hallintaa.

Saksa vei MM-kisojen avauksen 4-1. Jaloissa painoi sekä helle että matkustaminen, toisilla enemmän toisilla vähemmän. Mona oli oivassa vireessä koko pelin ajan. Tyttö pelasi erittäin päättäväisesti ja tasavertaisesti naapurin kanssa molempiin suuntiin.

Poikien peli oli hotellin viereisellä stadionilla. Nurmen todella heikko kunto pisti suomalaisten taktiikan uusiksi. "Nurmea" pitkin ei voinut pelata, joten palloa pistettiin pitkänä kärjille.

PHYK oli hienokseltaan niskan päällä, mutta Chile siirtyi puolustuksen kömmähdyksen takia 1-0 johtoon. Näillä luvuille mentiin tauolle.

Toisella puoliajalla valmennuskaksikko Nevanlinna-Rantasen taktiikka alkoi purra. Korkealla pallolla tavoiteltiin Onnia, jota rikottiin rankkarin arvoisesti. Sahan pisti pallon varmasti tolpan kautta maaliin.

Lähes heti seuraavassa suomalaisten hyökkäyksessä Kevin murtautui laidasta läpi, pisti namupassin Jonnille. Jonni torpattiin, pallo meni maaliin ja tuuletusten kera kaikki alkoivat siirtyä keskiympyrää kohti. 

Tuomari kuitenkin empimisen jälkeen veikin pallon taas pilkulle. Tällä kertaa oli Jonnin vuoro pistää verkot tötterölle.

Loppuajan PHYK painoi päälle, mutta ei saanut lisää osumia. Chile kaatui ansaitusti 2-1.

Hotellilla joukkueet kävivät virkistävällä uinnilla ennen avajaisiin lähtöä.

Vettä alkoi sataa kaatamalla. Hotellihuoneissamme oli talon puolesta sateenvarjot, joten hassun näköinen jono marssi bussipysäkille.

Avajaiset sujuivat tutun kaavan mukaan: puheita, osallistujamaiden lippujen sisäänmarssi, puheita, kisojen avaus, puheita, urheilijoiden ja toimitsijoiden valat, puheita ja loppushow.

Bussilla takaisin hotellille. Lyhyt palaveri ja nukkumaan. Tiistaina kaksi peliä. 

Lohkojaot olivat menneet uusiksi, koska muutama maa oli jäänyt pois. Turnauksessa pelataan nyt kahdessa lohkossa. Kummastakin neljä parasta jatkoon pudotuspeleihin, jotka alkavat torstaina.

Palloliiton uutinen 14.4.


12.4. KAUAS ON PITKÄ MATKA

Klo 05:30 on aivan normiaika lähteä maailmalle mm-kisoihin. Kaikki ajoissa paikalla. Tuokki psyykkasi joukkueen liikkeelle. Normijutut Helsingin päässä ja koneeseen.

12.4. Matkapäivä

Lontoossa oli kiire. Pääsimme muutaman kerran ohittamaan jonot, mutta silti homma kesti. Bussilla, kävellen ja junalla, aina piti odottaa. Paikallinen henkilökunta avitti sen mitä pystyi. Ehdimme kaikki viime tingassa Atlantin ylitykselle.

Yhdeksän tunnin, välillä pomppuisenkin, lennon jälkeen laskeuduimme Miamiin. Jälleen paljon jonotusta eri syistä. Vaihtoaika oli neljä tuntia, mutta vain reilu tunti jäi shoppailuun ja syömiseen.

Viimeinen lentolegi Guetemala Cityyn oli vain parin tunnin mittainen. Eka laskeutuminen meni uusiksi ruuhkan takia, toisella pääsimme alas.

Tanjan, tyttöjen fyssarin, laukku jäi matkalle, paikalliset viranomaiset eivät tienneet minne... Kaikki muut saivat tavaransa vaikka Lontoon vaihto oli todella lyhyt.

Passit kerättiin ja maahantulojutut hoidettiin kootusti. Silti odottamista riitti. Anton ja Harri kävivät tyhjentämässä pienen lentokentän ainoan kahvilan vesistä, jonka jälkeen matka jatkui bussilla kisapaikalle.

Kolmen tunnin ajon jälkeen olimme perillä hotellialueella. Mittariin kertyi 26 tuntia matkustamista, ei paha...

Majoituksessa alkoi säätö. Kaikesta huolimatta pelaajat ja staffi saatiin mukaviin neljän hengen taloihin, joissa oli kaikki "palvelut" suihkusta jääkaappiin, telkkarista ilmastointiin.

Pieni sämpyläiltapala vatsaan ja nukkumaan. Kello lähenteli jo kahta. Reilun kahdentoista tunnin päästä ensimmäinen peli. Nyt tarvitaan unta.

Palloliiton uutinen 12.4.

KUVIA EDELLISISTÄ KISOISTA

Pyyhkäise kuvaa...

 • 01
 • 02
 • 03
 • 04
 • 05
 • 06
 • 07
 • 08
 • 09
 • 10
 • 11
 • 12