Liikuntalinja

Pohjois-Haagan yhteiskoulussa on toiminut liikuntapainotteinen yläaste lähes 30 vuotta. Kiinnostus liikuntalinjaa kohtaan on ollut hyvin laajaa. Pyrkijöitä on ollut vuosittain runsaasti eri puolilta pääkaupunkiseutua ja kauempaakin. Urheilua ja valmennusta voi luontevasti jatkaa samassa rakennuksessa toimivassa PHYK:n urheilulukiossa.

Mitä?

Liikuntatuntien tai valmennustoiminnan kokonaismäärä vaihtelee lajeittain. Liikuntalinjalaiset opiskelevat useissa aineissa omina ryhminään. Tämän lisäksi koulumme tarjoaa vielä yhteistyössä lajiliittojen ja seurojen kanssa runsaasti muuta vapaavalintaista urheilu- ja valmennustoimintaa, josta tiedotetaan täsmällisemmin erikseen. PHYK kuuluu myös Urheaan (Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemia), joka rakentaa urheiluvalmennuksen yläkouluverkostoa pääkaupunkiseudulle.

Kenelle?

Liikuntalinja on tarkoitettu kilpaurheilijoille, kilpaurheilijoiksi aikoville sekä iloisille liikkujille, jotka yksinkertaisesti pitävät runsaasta liikunnasta. Kaikkien lajien harrastajat ovat tervetulleita kouluumme ja sinun ei välttämättä tarvitse harrastaa mitään lajia.

Mitä tehdään?

 • Voidaan harrastaa normaalia enemmän tuttuja liikuntalajeja.
 • Eri lajeissa on erilaisia valmennussovelluksia. Oleellista on monipuolisten urheilullisten ominaisuuksien kehittäminen.
 • Tutustutaan uusiin lajeihin
 • Osallistutaan aktiivisesti koulujenvälisiin turnauksiin ja kilpailuihin.
 • Tehdään liikuntaretkiä.
 • Tehdään laajaa seura- ja lajiliittoyhteistyötä.
 • Kilpaurheilija voi valmentautua lajinsa parissa myös oman harjoitusohjelman mukaisesti.
 • Erillisenä projektina yhteistyössä Koripalloliiton kanssa Helsinki Basketball Academyyn (HBA) kuuluvan PHYK Cadets –joukkueen valmennustoimintaa ja kansainvälistä kilpailutoimintaa olympiavalmentajien johdolla. Tässä ohjelmassa kouluviikon aikana urheilua voi olla ajoittain jopa 12 tuntia viikossa.

Vuosittaisen yläasteen liikuntalinjan ohjelman runko toimii pääpiirteissään seuraavasti:

 • 7-luokilla kolme jaksoa monipuolisuusliikuntaa ja kaksi jaksoa valmennusta
 • 8-luokilla kaksi jaksoa monipuolisuusliikuntaa, kaksi jaksoa valmennusta, yhdellä jaksolla tarjotaan lisävalmennusta tai monipuolisuusliikuntaa
 • 9-luokilla voi valita valmennusta vaikkapa jokaiselle jaksolle (tästä sovitaan kulloinkin erikseen koulun lajivalmentajan sekä liikunnanopettajan kanssa) tai voi valita valmennuksen rinnalla kulkevaa monipuolisuusliikuntaa

Voit tutustua tarkemmin liikuntalinjan toiminnan sisältöön urheiluosion kohdissa yläasteen valinnainen liikunta ja yläasteen valmennus.

Mitä edellytetään?

Kaikkien on syytä muistaa, että vaikka urheiltaisiin kuinka paljon, niin tärkeintä on hoitaa huolellisesti pääasia eli varsinainen koulutyö. Myös esimerkillinen ja tyylikäs käytös kuuluu liikuntalinjalaisten perusedellytyksiin. Tupakoimattomuus ja päihteettömyys ovat itsestään selviä vaatimuksia.

Miksi hyvä liikuntakoulu?

PHYK:n vahvuuksia ovat sen erinomainen sijainti, hyvät liikuntapaikat ja tasokkaat liikunnanopettajat ja valmentajat.

Pirkkolan urheilupuisto sijaitsee koulun tuntumassa ja on hyödynnettävissä kaikkine palveluineen. Pirkkolassa on neljä palloilukenttää (myös tekonurmi), kaksi jäähallia (vanhat puretaan ja uudet rakennetaan tilalle – rakennusaikana Pirkkolan jäähallin vuoroja korvaavat uuden Kaarelan jäähallin vuorot), palloiluhalli, uimahalli, kuntosali, yleisurheilukenttä sekä runsaasti ammattitaitoisesti hoidettuja lenkkipolkuja ja hiihtolatuja. Urheilupuisto liittyy saumattomasti Keskuspuistoon.

Talin urheilupuisto, Laajasuon urheilupuisto, Maunulan urheiluhallit, Töölön Kisahalli, Ruskeasuon salibandykeskus, Oulunkylän ja Lassilan urheilupuistojen tekojäät sekä Paloheinän, Kaarelan, Konalan ja Malmin jäähallit ovat nekin sopivan matkan päässä. Myös muita Helsingin seudun liikuntapaikkoja hyödynnetään ahkerasti.

Koululla on kaksi omaa liikuntasalia ja kuntosali.

Liikunnanopettajat ja valmentajat ovat alojensa tunnettuja edustajia myös koululiikunnan ulkopuolella. PHYK:n suureen opettaja- ja valmentajajoukkoon voit tutustua täällä. Näiden lisäksi opetukseen osallistuu eri lajien vierailevia asiantuntijoita valmentajina ja kouluttajina.

Tutustu PHYK:n urheilutoimintaan tarkemmin kohdassa urheilu.

Miten pääsee?

Hakuprosessiin liittyviin yksityiskohtiin voit tutustua kohdassa hakeminen.

Takaisin ylös