Urheilu

PHYK:ssa on kaiken aikaa havaittavissa hurja urheilemisen kuhina!

Valmennus ja monipuolinen valinnainen liikunta toimivat täydellä teholla niin lukiossa kuin yläasteellakin. Koulumme valmentajat ovat alansa huippuasiantuntijoita.

Opetusministeri Sari Sarkomaa myönsi 13.8.2007 PHYK:lle urheilulukion virallisen valtakunnallisen erityistehtävän. Nämä luvat asetettiin uudelleen hakuun 2017 ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen uusi kyseisen erityistehtävämme toimiluvan. Ministeriön arvioinnissa todettiin, että koulullamme on erinomaiset edellytykset erityistehtävän toteuttamiseen. Lukion lajitarjontaan voit tutustua kohdassa lukion valmennus

Koulujenvälinen kilpailutoiminta tuo mukavaa vaihtelua arkiseen harjoitteluun.

On mukava huomata, että myös yleislinjan oppilaat ovat valinneet paljon ylimääräisiä liikunnan kursseja - ja opettajatkin harrastavat liikuntaa aktiivisesti!

Kaiken urheilemisen keskellä on kaiken aikaa tärkeää muistaa varsinaisen koulutyön huolellinen hoito. PHYK pyrkii toiminnallaan juuri siihen, että koulutyö ja urheiluharrastus voivat molemmat sulassa sovussa sujua mallikkaasti.

Yläasteen valinnainen liikunta

Vuosittaisen yläasteen liikuntalinjan ohjelman runko toimii pääpiirteissään seuraavasti:

  • 7-luokan osalta noudatetaan uuden OPS:in mukaisia sisältöjä
  • 8-luokilla kaksi jaksoa monipuolisuusliikuntaa, kaksi jaksoa valmennusta, yhdellä jaksolla tarjotaan lisävalmennusta tai monipuolisuusliikuntaa
  • 9-luokilla voi valita valmennusta vaikkapa jokaiselle jaksolle (tästä sovitaan kulloinkin erikseen koulun lajivalmentajan sekä liikunnanopettajan kanssa) tai voi valita valmennuksen rinnalla kulkevaa monipuolisuusliikuntaa

Monipuolisuusjaksoilla tutustutaan aivan uusiin lajeihin, kuten golfiin, jousiammuntaan, melontaan, eri mailapeleihin, itsepuolustuslajeihin, miekkailuun, eri tanssilajeihin, seinäkiipeilyyn jne. Sen lisäksi kehitetään oppilaan urheilullisia avuja erilaisilla ominaisuusharjoitteilla.

Uskomme vahvasti siihen, että kaikkien nuorten liikunnalliselle kehitykselle tekee hyvää mahdollisimman monipuolinen liikunta. Toisaalta jos oma suosikkilaji käy joskus myöhemmin tympimään, on hyvä että on valmiuksia ja tietoa myös muista vaihtoehdoista jatkaa liikuntaharrastusta.

Kunkin meneillään olevan jakson sisällöt löydät tästä.

Lukion liikunta

Koulumme on jo yli 30 vuotta panostanut rajusti liikunta- ja urheilutoimintaan, joten liikunta on PHYK:ssa luonnollisesti ”isossa roolissa”.

Liikunnan ns. pakollisia kursseja on vain kaksi. Näiden lisäksi kaikille opiskelijoille on tarjolla runsaasti valinnaisia kursseja. Tutustu niihin kohdassa valinnainen liikunta. Urheilulukion urheilulinjalle hyväksytyt oppilaat voivat valmentautua oman lajinsa parissa kolmena aamuna tai muuna ajankohtanaviikossa. Tutustu koulumme valmennustoimintaan ja lajitarjontaan kohdissa urheilulinja ja lukion valmennus.

Tehokkaaseen liikuntatoimintaan vaadittavat ulkoiset olosuhteet ovat erittäin hyvät. Koululla on kaksi omaa liikuntasalia ja kuntosali. Pirkkolan urheilupuisto sijaitsee koulun tuntumassa ja on hyödynnettävissä kaikkine palveluineen. Oulunkylän ja Talin urheilupuistot sekä Ruskeasuon salibandykeskus sijaitsevat myös lähellä koulua. Töölön Kisahalliin, Sonera Stadionille, Myyrmäen jalkapallohalliin,  Liikuntamyllyyn ja muille Myllypuron urheiluhalleille on sujuvat yhteydet. Käytämme runsaasti myös muita Helsingin seudun liikuntapaikkoja.

PHYK osallistuu erittäin aktiivisesti koulujenväliseen kilpailutoimintaan. Mitaleita ja mestaruuksia on kertynyt huima määrä, vaikka pääasia kisaamisessa ei olekaan menestys vaan reipas tervehenkinen osanotto.Kansainväliset kilpailutapahtumat esim. koululaisten MM-kisoihin osallistumisen muodossa ovat tärkeä osa kilpailutoimintaa. Vuonna 2013 tyttöjen jalkapallojoukkue voitti koululaisten maailmanmestaruuden

Kokemuksemme mukaan PHYK on onnistunut valinta joko kilpaurheilijoille tai niille liikunnan harrastajille, jotka lukuaineiden vastapainoksi kaipaavat välillä fyysistä ponnistelua.

Opettajat ja valmentajat

Laajaa liikuntatoimintaa tarvitaan pyörittämään iso joukko liikunnanopettajia ja valmentajia. Kouluumme onkin valikoitunut varsin asiantunteva ja koululiikunnan ulkopuolellakin ansioitunut opettajien ja valmentajien joukko.

Liikunnanopettajina toimivat Lea Hakala, Päivi Lehto, Kirsi Sipiläinen, Harri Jokela, Jaakko Nevanlinna, Juska Savolainen, Juha Stark ja Anton Telih. Tutustu myös PHYK:n laajaan valmentajakaartiin.

Heidän lisäkseen muihin lajeihin hankitaan valmentajia lyhytaikaisempiin tehtäviin tarpeen mukaan ja osin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (URHEA) kanssa. Lisäksi opetukseen ja valmennukseen osallistuu myös eri lajien vierailevia asiantuntijoita luennoitsijoina, valmentajina ja kouluttajina. Koko opettaja- ja valmentajajoukkoon voit tutustua tarkemmin kohteessa liikunnanopettajat ja valmentajat.

Kurssisisällöt

Pakolliset liikuntakurssit sisältävät kokonaisuuksia mm. yleisurheilusta, palloilusta, suunnistuksesta, tanssista, rytmiliikunnasta, voimistelusta, uinnista ja kuntoliikunnasta.

Valinnaisen liikunnan kurssit sisältävät hyvin monipuolista toimintaa. Tarjolla on esim. uusiin lajeihin tutustuttavat kurssit, retkeily- ja erätaitokurssi, laskettelukurssi, golfin Green Card –kurssi, erotuomari-, toimitsija- ja ohjaajakurssit sekä valmentajatutkinto. Näihin kursseihin voit tutustua myös kohdassa valinnainen liikunta.

Urheilulinjan valmennustoiminnan sisältöä ja lajitarjontaa on esitelty tarkemmin kohdissa urheilulinja ja lukion valmennus.

Yleislukiolinjan opiskelija voi pyrkiä myös liikuntalinjan valmennustoimintaan mukaan, jos lajiryhmissä on tilaa. Toisaalta liikuntalinjan opiskelija voi valita myös yleislukiolinjan valinnaista liikuntaa, jos se sopii hänen opiskeluohjelmaansa. Koulussamme voi suorittaa liikuntadiplomin.

Kaikilla liikuntakursseilla on yksi yhteinen toimintaperiaate: LIIKUTAAN HYMY HUULESSA MUTTA TÄYSILLÄ!

Lukion valinnainen liikunta

Lukiossa tarjotaan vuosittain runsaasti valinnaisen liikunnan kursseja. Ne ovat kaikkien lukiolaisten vapaasti valittavissa.

Valinnaisen liikunnan kurssit sisältävät hyvin monipuolista toimintaa. Tarjolla on esim. uusiin lajeihin tutustuttavat kurssit, retkeily- ja erätaitokurssi, esiintymiskurssi, laskettelukurssi, golfin Green Card –kurssi, erotuomari-, toimitsija- ja ohjaajakurssit sekä valmentajatutkinto. Koulussamme voi suorittaa liikuntadiplomin.

Kunkin meneillään olevan jakson sisällöt löydät tästä.