Urheilu PHYK:ssa

PHYK:ssa on kaiken aikaa havaittavissa hurja urheilemisen kuhina! Koulumme on jo yli 30 vuotta panostanut rajusti liikunta- ja urheilutoimintaan, joten liikunta on PHYK:ssa luonnollisesti suuressa roolissa.

Kaikilla liikuntakursseilla on yksi yhteinen toimintaperiaate: liikutaan HYMY HUULESSA, MUTTA TÄYSILLÄ! Urheilemisen keskellä on myös kaiken aikaa tärkeää muistaa varsinaisen koulutyön huolellinen hoito. PHYK pyrkii toiminnallaan juuri siihen, että koulutyö ja urheiluharrastus voivat molemmat sulassa sovussa sujua mallikkaasti.

Kokemuksemme mukaan PHYK on onnistunut valinta sekä kilpaurheilijoille että niille liikunnan harrastajille, jotka lukuaineiden vastapainoksi kaipaavat välillä fyysistä ponnistelua. Valmennus ja monipuolinen valinnainen liikunta toimivat täydellä teholla niin lukiossa kuin yläasteellakin. Koulumme valmentajat ovat alansa huippuasiantuntijoita.

Yläasteen valinnainen liikunta

PHYK tarjoaa yhteisten liikuntakurssien lisäksi paljon valinnaista liikuntaa. Vuosittaisen yläasteen liikuntalinjan ohjelman runko toimii pääpiirteissään seuraavasti:

  • 7-luokan osalta noudatetaan uuden OPS:in mukaisia sisältöjä
  • 8-luokilla kaksi jaksoa monipuolisuusliikuntaa, kaksi jaksoa valmennusta, yhdellä jaksolla tarjotaan lisävalmennusta tai monipuolisuusliikuntaa
  • 9-luokilla voi valita valmennusta vaikkapa jokaiselle jaksolle (tästä sovitaan kulloinkin erikseen koulun lajivalmentajan sekä liikunnanopettajan kanssa) tai voi valita valmennuksen rinnalla kulkevaa monipuolisuusliikuntaa

Monipuolisuusjaksoilla tutustutaan aivan uusiin lajeihin, kuten golfiin, jousiammuntaan, melontaan, eri mailapeleihin, itsepuolustuslajeihin, miekkailuun, eri tanssilajeihin, seinäkiipeilyyn jne. Sen lisäksi kehitetään oppilaan urheilullisia avuja erilaisilla ominaisuusharjoitteilla.

Valmennusjaksoilla paneudutaan tarkemmin eri lajien valmennukseen ja myös urheilullisten ominaisuuksien kehittämiseen. Välillä harjoitellaan omissa lajiryhmissä ja välillä yhdessä eri lajien urheilijoiden kanssa.

Uskomme vahvasti siihen, että kaikkien nuorten liikunnalliselle kehitykselle tekee hyvää mahdollisimman monipuolinen liikunta. Toisaalta, jos oman lajin harrastaminen joskus loppuu, on hyvä, että on valmiuksia ja tietoa myös muista vaihtoehdoista jatkaa liikuntaharrastusta.

Lukion liikunta

Liikunnan pakollisia kursseja on vain kaksi. Näiden lisäksi kaikille opiskelijoille on tarjolla runsaasti valinnaisia kursseja.

Pakolliset liikuntakurssit sisältävät kokonaisuuksia mm. yleisurheilusta, palloilusta, suunnistuksesta, tanssista, rytmiliikunnasta, voimistelusta, uinnista ja kuntoliikunnasta.

Valinnaisen liikunnan kurssit sisältävät hyvin monipuolista toimintaa. Tarjolla on esim. uusiin lajeihin tutustuttavat kurssit, retkeily- ja erätaitokurssi, esiintymiskurssi, laskettelukurssi sekä erotuomari-, toimitsija- ja ohjaajakurssit. Koulussamme voi suorittaa myös liikuntadiplomin.

On mukava huomata, että myös yleislinjan oppilaat ovat valinneet paljon ylimääräisiä liikunnan kursseja! Yleislukiolinjan opiskelija voi pyrkiä myös liikuntalinjan valmennustoimintaan mukaan, jos lajiryhmissä on tilaa. Toisaalta liikuntalinjan opiskelija voi valita myös yleislukiolinjan valinnaista liikuntaa, jos se sopii hänen opiskeluohjelmaansa.

Lukion valmennus

Urheilulukion urheilulinjalle hyväksytyt oppilaat voivat valmentautua oman lajinsa parissa kolmena aamuna viikossa tai sopimuksen mukaan. Yleislinjan opiskelijat voivat hakea mukaan valmennukseen.

Koulussa opiskelee tällä hetkellä n. 30 eri lajin urheilijoita. Suosittuja lajeja ovat viime vuosina olleet jalkapallo, jääkiekko, koripallo, salibandy, tennis, maastohiihto, yleisurheilu, muodostelma- ja taitoluistelu, voimistelu eri muodoissaan, tanssi, kamppailulajit, ringette, jääpallo, uintilajit ja eri kestävyysurheilulajit.

Myös uusia ns. päälajeja voi syntyä, jos hakijoiden määrä ja taso on riittävän korkea. Muiden lajien urheilijat hyödyntävät valmennustunteja itsenäisesti tai oman valmentajan johdolla harjoitellen.

Valmennuskursseja voi lukion aikana suorittaa enintään 18. Jos osallistut valmennukseen säännöllisesti koko lukuvuoden, saat valmennuksesta viisi kurssia vuosittain.

Lukion erityistehtävä

Opetusministeri Sari Sarkomaa myönsi 13.8.2007 PHYK:lle urheilulukion virallisen valtakunnallisen erityistehtävän. Nämä luvat asetettiin uudelleen hakuun 2017 ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen uusi kyseisen erityistehtävämme toimiluvan. Ministeriön arvioinnissa todettiin, että koulullamme on erinomaiset edellytykset erityistehtävän toteuttamiseen.

Liikunnanopettajat ja valmentajat

Laajaa liikuntatoimintaa tarvitaan pyörittämään iso joukko liikunnanopettajia ja valmentajia. Kouluumme onkin valikoitunut varsin asiantunteva ja koululiikunnan ulkopuolellakin ansioitunut liikunnanopettajien ja valmentajien joukko. Voit tutustua heihin tarkemmin täällä.

Heidän lisäkseen muihin lajeihin hankitaan valmentajia lyhytaikaisempiin tehtäviin tarpeen mukaan ja osin yhteistyössä Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian (Urhea) kanssa. Opetukseen ja valmennukseen osallistuu myös eri lajien vierailevia asiantuntijoita luennoitsijoina, valmentajina ja kouluttajina. Koko liikunnanopettaja- ja valmentajajoukkoon voit tutustua tarkemmin kohteessa liikunnanopettajat ja valmentajat.

Kilpailutoiminta

PHYK osallistuu erittäin aktiivisesti koulujenväliseen kilpailutoimintaan ja se tuo mukavaa vaihtelua arkiseen harjoitteluun. Vuosittain eri lajien kilpailutapahtumia on yli 200 eli enemmän kuin yksi jokaista koulupäivää kohden. Mitaleita ja mestaruuksia on kertynyt huima määrä, vaikka pääasia kisaamisessa ei olekaan menestys vaan reipas ja tervehenkinen osanotto. Kansainväliset kilpailutapahtumat esim. koululaisten MM-kisoihin osallistumisen muodossa ovat tärkeä osa kilpailutoimintaa. Vuonna 2013 tyttöjen jalkapallojoukkue voitti koululaisten maailmanmestaruuden.

Koulujenväliset kilpailut niin Helsingin kuin koko maan tasolla tuovat mukavaa vaihtelua oppilaiden omiin vapaa-ajan kilpailuihin, joihin toki on suunnattu päätavoitteet. Välillä kilpailumatkat suuntautuvat myös ulkomaille joko suomalaisen koululaisurheilun virallisen edustajan ominaisuudessa tai muun kansainvälisen kilpailuyhteistyön kautta.

PHYK kantaa myös päävastuun koko Helsingin yläasteiden koulujenvälisen kilpailutoiminnan järjestelyistä. Tähän organisointiin osallistuvat henkilökunnan ohella myös oppilaat. Tämä urheilutapahtumien taustatyö tukee luontevasti koulumme liikuntakasvatuksellisia päämääriä.

Olosuhteet

Tehokkaaseen liikuntatoimintaan vaadittavat ulkoiset olosuhteet ovat erittäin hyvät.

Pirkkolan urheilupuisto sijaitsee koulun tuntumassa ja on hyödynnettävissä kaikkine palveluineen. Pirkkolassa on mm. neljä palloilukenttää (myös tekonurmi), kaksi uutta jäähallia, palloiluhalli, uimahalli, yleisurheilukenttä, kuntosali, runsaasti hyvin hoidettuja lenkkipolkuja ja hiihtolatuja. Urheilupuisto liittyy saumattomasti Keskuspuistoon. Ensi syksynä valmistuu myös Pirkkolan uusi iso urheiluhalli (10 000 m2), jossa PHYK toimii hyvin paljon päivisin. Hallista löytyy useita palloilusaleja, juoksusuora, voimistelukanveeseja, tanssisaleja, kunto- ja taitosalit jne.

Oulunkylän ja Talin urheilupuistot sekä Ruskeasuon salibandykeskus sijaitsevat myös lähellä koulua. Töölön Kisahalliin, Kaarelan ja Malmin jäähalleille, Töölön pallokentille ja halleille, Liikuntamyllyyn ja muille Myllypuron urheiluhalleille on sujuvat yhteydet. Käytämme runsaasti myös muita Helsingin seudun liikuntapaikkoja.

Koululla on myös kaksi omaa liikuntasalia ja kuntosali.

Pirkkolahalli

Voit tutustua Pirkkolahalliin oheisen videon avulla.


Jos yllä oleva upotus ei toimi, voit katsoa videon myös täältä.

Takaisin ylös