Ajankohtaista

Yläasteikäisten koronarokotukset

Hei, yläasteen oppilaat (12-15-vuotiaat) huoltajineen!

Koulumme koronarokotuspäivä on nyt selvinnyt. Se on jo perjantaina 13.8.2021. Tuolloin rokotetaan koululla kaikki halukkaat 12-15 -vuotiaat oppilaat asuinkunnasta riippumatta.

Ohessa alla on pitkä ja seikkaperäinen Helsingin kaupungin sosiaali– ja terveystoimen viesti 12-15-vuotiaiden rokotuksia koskien. Välitän sen toimeksi saaneena teille sellaisenaan. Mukana on myös ruotsinkielinen versio ja myöhemmin tulevat vielä muut kieliversiot. Tuo viesti kannattaa lukea huolella läpi. Sieltä löytyy hyvin vastauksia mieleen nouseviin kysymyksiin.

Rokotukseen tarvitaan mukaan kela-kortti tai kuva siitä, jotta oikea henkilötunnus saadaan rokottajille tietoon.

Rokotuksesta on hyvä keskustella kotona. Jos joku ei halua rokotusta tai jos joku on jo rokotuksen saanut, niin silloin tulee jäädä omaan luokkaan siksi aikaa, kun muut luokan oppilaat käyvät rokotuksessa.

Koulumme terveydenhoitaja Jaana Elo-Rauta toimii yhtenä rokottajana meidän koulullamme, mutta myös monella muulla koululla tässä rokotusurakassa. Näin ollen hän ei ole tavattavissa koulullamme 12.8.-23.8.2021 välisenä aikana.

Mielestäni on hyvä, että saamme tämän rokotusasian hoidettua heti lukuvuoden aluksi.

Tuomas Raja, rehtori

Tuossa alla Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimen virallinen viesti:


Koronarokotukset kouluissa

Sosiaali- ja terveystoimi tiedottaa

Hyvät huoltajat ja oppilaat,

Helsinki aloittaa 12–15-vuotiaiden lasten ja nuorten koronarokotukset kouluissa. Rokotukset aloitetaan suomenkielisissä peruskouluissa 12. elokuuta ja ruotsinkielisissä 19. elokuuta. Kouluissa tapahtuviin rokotuksiin ei tarvitse varata aikaa.

Rokotusta tarjotaan kouluilla kaikille 12–15-vuotiaille heidän asuinkunnastaan riippumatta. Myös tehosterokotukset annetaan 8–12 viikon kuluttua kouluilla.

Rokotukset alkavat eri aikaan eri kouluissa. Rehtorit tiedottavat Wilmassa rokotusten ajankohdasta huoltajille ennen rokotusajankohtaa. Rokotuksia antavat koulun terveydenhoitaja yhdessä terveydenhuollon henkilöstön kanssa.

Koronarokotuksen voi hakea myös rokotuspisteeltä

12–15-vuotiaat voivat hakea rokotuksen myös ajanvarauksella rokotuspisteiltä. Ne 15-vuotiaat, jotka opiskelevat jo lukiossa tai ammatillisissa oppilaitoksissa hakevat rokotuksen rokotuspisteillä. Myös tehoste annetaan tässä tapauksessa rokotuspisteellä. Jos huoltaja haluaa olla mukana nuoren rokotuksessa, pyydämme varaamaan rokotusajan rokotuspisteelle.

Jos lapsi tai nuori ei ole rokotusajankohtana koulussa, hänet rokotetaan rokotuspisteellä.

Rokotusajan voi varata helpoiten verkossa osoitteessa koronarokotusaika.fi tai soittamalla ajanvarausnumeroon 09 310 46300 (arkisin klo 8–18). Ajanvaraus rokotuspisteelle aukesi 12–15 -vuotiaille maanantaina 9. elokuuta. Alaikäinen voi varata ajan itse. Huoltaja voi myös varata ajan alaikäisen puolesta.

Helsingin rokotuspisteet sijaitsevat Jätkäsaaressa, Malmilla, Messukeskuksessa ja Myllypurossa.

Hyvä muistaa rokotukseen tultaessa

Rokotukseen on turvallista tulla. Koululaiset kutsutaan rokotuksiin pienissä ryhmissä siten, että riittävistä turvaväleistä voidaan huolehtia. Rokotukseen tullessa on hyvä muistaa seuraavat ohjeet.

Rokotukseen

  • eikä kouluun saa tulla, jos on koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita, vaan tulee mennä välittömästi koronavirustestiin. Tavallisia tartunnan oireita ovat kuume, yskä, kurkkukipu, hengenahdistus, lihaskipu, huonovointisuus, yleiskunnon lasku sekä melko tavallisena maku- ja hajuaistin heikkeneminen.ei saa tulla, jos on määrätty karanteeniin.
  • kannattaa pukeutua siten, että olkavarren saa helposti paljaaksi.
  • pitää ottaa mukaan henkilö- tai Kela-kortti (ei tarvitse olla kuvallinen)
  • tullessa ja koko rokotuksen ajan käytetään maskia, ja huolehditaan vähintään kahden metrin etäisyydestä muihin oppilaisiin.

Ohjeita lapsille ja nuorille rokotuksen jälkeen

Rokotuksen jälkeen voi jatkaa yleensä normaalia elämää. Esimerkiksi saunassa käyntiä tai liikuntaa ei tarvitse vältellä. Kuten kaikilla lääkkeillä, myös tällä rokotteella voi olla haittavaikutuksia. Rokotetutkimuksissa haittavaikutukset ovat olleet nuorilla samankaltaisia kuin vanhemmilla ikäryhmillä. Yleisimmät havaitut haitat olivat lieviä ja ohimeneviä, kuten pistoskohdan kipu ja punoitus, päänsärky ja kuume. Oireet ovat yleisimpiä toisen rokotuksen jälkeen.

Mahdollisia oireita rokotuksen jälkeen ovat:

  • Yleisoireet: päänsärky, nivel- ja lihaskipu, kuume, vilunväristykset, väsymys, huonovointisuus, ripuli
  • Pistosalueen paikallisoireet: kuumotus, punoitus, turvotus, kipu, kutina, ihottuma
  • Imusolmukkeet voivat turvota paikallisesti.

Yleis- ja paikallisoireet eivät ole vaarallisia, ja ne häviävät yleensä muutamissa päivissä. Laaja paikallisreaktio voi kestää kauemmin. Sekään ei kuitenkaan yleensä viittaa allergiaan. Yleis- ja paikallisoireet eivät estä tehosterokotuksen ottamista.

Muut haittavaikutukset ovat harvinaisia. Jos tulee muita oireita, kannattaa soittaa koronavirusneuvontaan p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8–18). Jos epäilet, että oireet vaativat päivystyksellistä arviota, soita päivystysapuun p. 116 117.

Lapset ja nuoret rokotetaan mRNA-rokotteella.

Lasten ja nuorten rokotuksissa käytetään Modernan tai Pfizerin rokotteita. Lisätietoa rokotteista on THL:n verkkosivuilla.

12-vuotias ja sitä vanhempi voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Jos nuori ei halua tai ole kykenevä itse päättämään rokotuksestaan, koronarokotteen antamiseen tarvitaan molempien huoltajien suostumus. Suostumuslomake löytyy koronarokotusaika-sivulta: https://www.koronarokotusaika.fi/uudenmaan-asukkaille/

Rokotusten ottaminen on vapaaehtoista ja maksutonta. On tärkeää, että saamme rokotekattavuuden myös tässä ikäryhmässä tarpeeksi korkeaksi, jotta lapset ja nuoret voivat jatkaa lähiopetuksessa ja osallistua heille tärkeisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin.

Lisätietoa:

Terveisin,

Satu Järvenkallas
vs. toimialajohtaja
kasvatus ja koulutus

Timo Lukkarinen
terveysasemien johtajalääkäri
sosiaali- ja terveystoimi

Takaisin ylös