Ajankohtaista

ABIEN KEVÄT 2022

Lue Ylioppilastutkintolautakunnan ohjeistus

https://www.ylioppilastutkinto.fi/ylioppilastutkinto/kokelaille sekä tutustu YTL:n sivuihin netissä www.ylioppilastutkinto.fi

Koepäivämäärät ja aamujen ohjeistus

Saavu koululle jo klo 07.45 – 8.00. Ole valmiina yläsalin edessä klo 8.00 kaikki välineistö mukana, eväät teipattuina jne. tai toimi ala-aulassa annettujen päiväkohtaisten ohjeiden mukaan.

Kokelaat otetaan saliin ”liukuvalla nimenhuudolla”. Varsinainen koe alkaa tarkasti klo 9.00.                  

ti 15.3. äidinkieli, lukutaidon koe

to 17.3. vieras kieli, lyhyt oppimäärä, ranska, espanja, saksa

pe 18.3. äidinkieli, kirjoitustaidon koe

ma 21.3. vieras kieli, pitkä oppimäärä, englanti, saksa

ke 23.3. matematiikka, pitkä ja lyhyt oppimäärä

pe 25.3. reaalikoe: uskonto, elämänkatsomustieto, yhteiskuntaoppi, kemia, maantiede, terveystieto

ma 28.3. toinen kotimainen kieli, ruotsi, pitkä ja keskipitkä oppimäärä

ke 30.3. reaalikoe: psykologia, filosofia, historia, fysiikka, biologia

Loppukevään tärkeitä päivämääriä

Kevään ylioppilaiden lukion oppimäärä oltava valmis neljännen jakson loppuun mennessä (kaikki kurssit suoritettu).

Yo-kirjoitusaineiden pakolliset kurssit oltava suoritettu kolmannen jakson loppuun mennessä.

5.5. Kirjallinen ilmoitus kansliaan, jos kokelas ei halua nimeään julkaistavan lehdistössä uusien ylioppilaiden nimilistassa.

5.5. mennessä jätettävä rehtorille kirjallinen ilmoitus, jos jotakin koetta ei haluta kompensoitavaksi. Ilmoituksen tekee kokelas itse, alaikäiselle ilmoituksen varmentaa huoltaja allekirjoituksellaan.

vko 20 Kevään yo-tulokset kouluille.

27.5. mennessä ilmoittaudutaan syksyn 2020 yo-kirjoituksiin.

3.6. Ylioppilasjuhlan pakollinen harjoitus kaikille kevään ylioppilaille klo 16.30. Lakki mukaan.

4.6. Kevään ylioppilasjuhla klo 10.30. Juhlan jälkeen yhteiskuva. Juhla  päättyy kuvauksineen klo 13.00 mennessä.

Muuta muistettavaa

Huolehdi, että kansliassa on käytettävissä kaikki ne puhelinnumerot, joista sinut voi tavoittaa kirjoitusten aikana. Käy Wilmassa tarkistamassa oma puhelinnumerosi oikeellisuus: Wilma -> lomakkeet -> tarkista puhelinnumerosi. Tarkista samasta kohdasta myös sähköpostiosoitteesi. Tämä on tärkeää myös tuloksiesi saamisen kannalta.

Jos ilmoittautunut ei saavu yo-kokeeseen: koe hylätään, kuluu yksi suorituskerta ja maksut on suoritettava. Myöhästymisen takaraja kirjallisen kokeen päivinä on klo 10.00. Ilmoita myöhästymisestäsi puhelimitse koululle (kanslia 040 8684 960 tai rehtori 040 7252 098).

Ilmoita ennakkoon myös, mikäli et aio osallistua johonkin kokeeseen.

Sairastapauksissa ilmoita asiasta ensi tilassa rehtorille tai koululle.

 • toimita kyseiselle koepäivälle päivätty lääkärintodistus rehtorille tai kansliaan
 • koronaan sairastunut kokelas ei voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin
 • myöskään koronalle altistunut (ja karanteenissa oleva) kokelas ei voi osallistua ylioppilaskirjoituksiin (varmista asia rehtorilta)
 • tartunnan saanut tai karanteenissa oleva voi anoa ilmoittautumisen mitätöintiä annettujen ohjeiden mukaisesti

 Käytänteistä liittyen kirjallisiin kokeisiin

 • Tavaroita, laukkuja ja vaatteita varten varataan erillinen säilytystila. Paikka kerrotaan ala-aulassa ja info-TV:ssä. Useimmiten tämä paikka on alasali.
 • Sali/luokkapaikat arvotaan joka kokeeseen. Nimenhuuto pidetään salin ovella liukuen tai mahdollisesti koronarajoitusten ohjaamana muulla ilmoitettavalla tavalla. Opastus ala-aulassa.
 • Omat eväät kääreettöminä, etiketit poistettuina tai peitettyinä koulun lautaselle, joita on saatavissa tavaroiden säilytystilassa.
 • Allergiareaktioiden välttämiseksi älä käytä kirjoituspäivien aamuina haju- tai partavettä. Älä myöskään tuo eväinä pähkinöitä sisältäviä elintarvikkeita, omenoita tai sitrushedelmiä.
 • Matkapuhelimien, älykellojen tai muiden viestintälaitteiden tuonti koetilaan on ehdottomasti kielletty.
 • WC:hen haluava opiskelija antaa merkin päävalvojalle, mutta lähtee paikaltaan vasta saatuaan valvojalta luvan.
 • Kirjallisista kokeista saa poistua aikaisintaan klo 12.
 • Muistitikku ja kaikki paperit luovutetaan päävalvojalle salista poistuttaessa.
 • Matematiikan ja reaaliaineiden kokeissa EI SAA käyttää erillistä laskinta tai taulukkokirjaa.
 • Alustavat opettajan antamat pisteet ja lopulliset tulokset ovat nähtävillä Wilmassa (Lomakkeet à Ylioppilaskokeiden tulokset). YTL:stä saapuvia tuloksia koskevia tietoja ei anneta puhelimitse.

HUOM!

Tänä keväänä ei enää järjestetä erillistä harjoitustilaisuutta laitteisiin ja muihin toimintaohjeisiin liittyen.

Kuitenkin, jos tunnet itsesi epävarmaksi sähköisen kokeen tekemisessä tai sinulla on epäselvyyksiä oman laitteesi soveltuvuudesta sähköiseen ylioppilaskokeeseen (esim. sinulla on uusi laite, jota et ole aikaisemmin käyttänyt abitti-kokeessa), niin voit olla suoraan yhteydessä Juha Vanha-Perttulaan (juha.vanha-perttula@phyk.fi tai 050 430 7759). Hän auttaa sinua mielellään joko etänä tai koululla laitettasi testaten.

Tärkeää on, että kaikkien laitteet varmasti toimivat todellisessa tilanteessa ja että kaikki osaavat toimia sähköisessä ylioppilaskirjoituksessa oikein ja noudattaa tinkimättömästi YTL:n antamia ohjeita. Älä siis epäröi olla Juhaan yhteydessä, jos olet yhtään epävarma laitteesi toimivuuden tai oman osaamisesi suhteen.

Ylioppilaskirjoituksiin tulee ottaa mukaan:

 • henkilöllisyystodistus
 • oma tietokone
 • virtajohto
 • verkko- ja USB-adapterit, jos tietokoneessasi ei ole tarvittavia liitäntöjä (ole erityisen huolellinen sen suhteen, että sinulla VARMASTI on oikea adapteri mukana!)
 • langalliset kuulokkeet (ei Bluetooth-yhteyttä)
 • langallinen hiiri (ei Bluetooth-yhteyttä)
 • kynä

NÄILLÄ OHJEILLA TSEMPPIÄ LUKEMISEEN JA ONNEA KIRJOITUKSIIN!

Täydennys edellä kerrottuihin ohjeisiin

Koronatilanne on menossa parempaan suuntaan, mutta korona ei kuitenkaan ole taakse jäänyttä elämää. Koronapotilaat eivät voi kirjoituksiin osallistua.

Koronaohjeista tulee vielä lisää tarkentuvia ohjeita teille.

Kouluun saapuminen:

Tule koululle siis klo 7.45 – 8.00, niin ehdimme saada kaiken valmiiksi ennen kirjoitusten alkua. Pitäkää mahdollisimman hyvin turvavälejä aamulla kouluun tullessanne. Jos jokainen huolehtii tästä omalta osaltaan hyvin, niin kokonaisuus lähtee toimimaan.

Teitä on suurimmissa kirjoituksissa tosi paljon ja olemme jakaneet teidät useaan eri kirjoitustilaan. Tilat arvotaan päiväkohtaisesti. Koulun ala-aulassa on lista, jossa on aakkosjärjestyksessä niiden teistä nimet, jotka kirjoittavat muualla kuin yläsalissa. Jos nimesi on listassa, katso mihin luokkaan 3. kerroksessa menet ja mihin tilaan viet tavarasi säilytykseen.

Jos nimeäsi ei ole listassa, kirjoitat yläsalissa ja viet tavarasi alasaliin.  Ota alasalista yksi tuoli tukikohdaksesi.

Pienemmissä kirjoituksissa tavaroiden säilytyspaikka voi olla muukin ja ohjeistus voi poiketa suurimipien kirjoitusten ohjeista. Seuraa ala-aulan ohjeita.

Tulethan maski kasvoillasi. Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen tavaroiden säilytystilaan ei nyt ole syytä jäädä pitkäksi aikaa, vaan ainoastaan jätät tavarasi sinne ja otat eväät sekä muun välineistösi matkaan (aseta tavarat tavaroiden säilytystilasta saatavalle tarjottimelle) ja jatkat mahdollisimman pian jo kirjoitustilaasi. Eväät kannattaa teipata jo kotona. Näin vältämme turhia suuria ruuhkia. Kun pääset kirjoitustilaan, niin voit heti kytkeä itsesi abittiin ja laittaa koneesi valmiiksi (tee äänitesti ja laita näytönsäätö kohdilleen – tuon pidemmälle ei tuossa kohden kuulu edetä). Tuossa vaiheessa ei saa tehdä mitään merkintöjä sinun paikallesi jaettuihin papereihin.

Käy jo kotona WC:ssä. Toki koulullakaan ei ole kiellettyä käydä WC:ssä ennen kirjoitusten alkua, mutta vältetään turhaa WC:ssä käymistä ruuhkien välttämiseksi.  Ja kirjoitusten aikana wc:ssä voi toki siis ohjatusti käydä pitkin päivää.

Maskeista:

Koronatilanteen vuoksi yo-kirjoituksissa on kaiken aikaa voimassa erittäin vahva maskisuositus! Jos sinulla on erityinen terveydellinen syy olla käyttämättä maskia, niin ota yhteys rehtoriin. Ota mukaasi useita maskeja (suositus 4/kirjoituskerta). Ota niitä varten läpinäkyvä minigrip-pussi ja toinen läpinäkyvä pussi, johon voit laittaa käytetyt maskit. Suositus on käyttää kirurgisia maskeja. Aseta maskipussit tarjottimellesi esille, kun saavut koetilaan. Maskin voi ottaa pois esim. evästauoilla ja kun opettajat tunnistavat teitä kokeeseen. Pyri muuten käyttämään maskia mahdollisimman hyvin.

Omaehtoiset karanteenit ennen kirjoituksia

Ylioppilastutkintolautakunta suosittaa abiturientteja olemaan omaehtoisessa karanteenissa 10 päivää ennen kirjoitusten alkua.

Palaan vielä lähempänä kirjoituksia nimenomaan PHYK:ta koskeviin tarkempiin korona- ja karanteeniohjeistuksiin erillisellä viestillä ja ohjeella.

Takaisin ylös