Ajankohtaista

Lea Hakala Suomen urheilun Hall of Fameen

PHYK:n urheilutoiminnasta vastaava apulaisrehtori, koripalloilija Lea Hakala, valittiin urheilugaalassa Suomen urheilun Hall of Fameen.

Hall of Fame on Suomen urheilun kunniagalleria. Sen jäsenet ovat ”henkilöitä, jotka ovat kuuluneet lajissaan maailman eliittiin tai heillä on ollut muuten poikkeuksellinen merkitys urheilun historiassa”.

Kunniagallerian jäsenet valitsee Suomen urheilumuseosäätiön raati, ja uudet jäsenet julkistetaan vuosittaisessa Suomen urheilugaalassa.

Ennen tämänvuotista gaalaa oli tuohon galleriaan nimetty yhteensä 60 henkilöä. Nyt gaalassa nimettiin neljä henkilöä lisää.

Palloilijoita oli tähän mennessä nimetty kolme urheilijaa, jotka ovat jalkapalloilija Jari Litmanen, jääkiekkoilija Jari Kurri ja pesäpalloilija Eino Kaakkolahti.

Tämänvuotisessa gaalassa galleriaan nimettiin kaksi palloilijaa lisää ja he olivat jääkiekkoilija Teemu Selänne ja historian ensimmäisenä naispalloilijana, meidän koripalloileva apulaisrehtorimme Lea Hakala. Heidän lisäkseen myös keihäänheittäjä Seppo Räty ja liikuntapedagogiikan pioneeri, professori Kalevi Heinilä, liitettiin uusina jäseninä tuohon harvalukuiseen kunniajoukkoon.

Lea Hakala - Hall of Fame

Lean koripallouran meriittejä

Lea tyylikkäässä vaatimattomuudessaan ei tee PHYK:n arjessa numeroa itsestään ja kaikki eivät varmaankaan hänen koripalloansioitaan aivan tarkasti tunne.

Niinpä on hyvä nostaa esiin ne meriitit, joidenka perusteella Lea tämän hienon tunnustuksen sai.

Lea oli suomalaisen koripalloilun huipulla neljällä vuosikymmenellä. Hän on edustanut urallaan Suomea 251 maaottelussa, joissa hän tehtaili 4139 pistettä. Lea on maaotteluiden ja pisteiden määrässä kaikkien aikojen ylivoimainen tilastoykkönen myös miehet mukaan lukien. Lea on pelannut kolme kertaa EM-lopputurnauksessa ja vuoden 1981 kisoissa hän oli koko turnauksen paras korintekijä.

Suomen mestaruuksia hänelle on kertynyt huimat kuusitoista. Lea jäi 25:n SM-sarjakautensa aikana vain kahdesti ilman mitalia. Lisäksi hän pelasi Italian ja Espanjan kovatasoisissa liigoissa viisi vuotta ammattilaisena aikakaudella, jolloin kansainväliset siirrot olivat tiukasti rajattuja. Niin ikään hän pelasi myös yhden kauden USA:ssa yliopistokoripalloa Maryland Universityn riveissä.

Pelaajauransa jälkeen Lea on toiminut Kansainvälisen koripalloliiton FIBA:n naiskomissiossa sekä Suomen naisten maajoukkueen joukkueenjohtajana.

Koko PHYK:n väki onnittelee lämpimästi Leaa!

Katso tästä Lean palkitseminen urheilugaalassa.

Takaisin ylös