Ajankohtaista

Lukuvuoden aloitus to 12.8.

Tervehdys PHYK:n yläasteen ja lukion opiskelijat ja huoltajat!

Pitkä kuuma kesä on kääntynyt siihen vaiheeseen, että torstaina 12.8. palataan koulutyön pariin. Toivottavasti loma on ladannut mahdollisimman hyvin akkujanne!

Peruskoululaiset tulevat kouluun torstaina 12.8.2021 klo 14. Uudet 7. luokkien oppilaat kokoontuvat koulumme juhlasaliin (ohjaus pihalta). Koronatilanteen vuoksi 8. ja 9. luokkien oppilaat eivät tule perinteisesti juhlasaliin, vaan kokoontuvat luokittain omissa kotiluokissaan (ohjeistus ala-aulasta). Päivä päättyy klo 17 mennessä.

Lukiolaiset tulevat kouluun klo 15 ja hekin samalla periaatteella. Vain uudet lukionsa aloittavat 1. vuoden opiskelijat tulevat juhlasaliin (ohjaus pihalta), muut ohjausryhmät tulevat suoraan kotiluokkiin ryhmänohjaajan luokse.

Koronatilanne:

Koronatilanne ohjaa valitettavasti koulutyötä, kuten uutisten perusteella hyvin tiedätte.

Kouluvuosi käynnistyy lähiopetuksena. Toivottavasti se sellaisena myös mahdollisimman pitkään jatkuukin.

Yläasteen (12-15-vuotiaiden) oppilaiden rokotukset annetaan koululla ”joukkorokotuksena” jo heti kouluvuoden alussa. Tarkka päivä määräytyy pian. Olen tänään saanut perusteellisen tiedotuksen Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveystoimelta tätä rokotusasiaa koskien. Välitän sen teille erillisellä wilma-viestillä huomisen päivän aikana.

Keväästä tutut koronaohjeistukset ovat edelleen voimassa:

Maskeja tulee edelleen käyttää. Toivottavasti voitte käyttää mahdollisimman paljon myös omia maskeja. Myös koululta on toki maskeja saatavilla.

Muitakin jo viime keväästä tuttuja ohjeita tulee edelleen noudattaa:

Kouluun ei pidä tulla sairaana tai oireisena. Koulupäivän aikaan sairastuneet ohjataan kotiin ja tuolloin tulee matalalla kynnyksellä hakeutua koronavirustestiin. Peruskoululaisten kohdalla ennen kotiin ohjaamista otetaan yhteys kotiin ja kotiväen tulisi noutaa sairastunut oppilas kotiin. Jos kyseessä on korona-altistuminen tai todettu koronatartunta, toivomme, että tapauksesta ilmoitetaan rehtorille sähköpostitse tuomas.raja@phyk.fi, Wilma-viestillä tai viestillä puhelimitse 040 725 2098.

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky.

Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja. Koululla korostetaan käsienpesua ja oikeaa yskimishygieniaa. Käsihuuhdetta olemme hankkineet hyvin paljon ja sitä on hyvin saatavilla.

Vältämme koulussa tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Opetusryhmien erillään pitäminen yläasteella ja lukiossa on mahdotonta opiskelun luonteen vuoksi. Muutoinkin koulussa tulee väistämättä vastaan myös ruuhkaisia tilanteita. Pyrimme kuitenkin välttämään parhaamme mukaan tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Jokaisen on tärkeää pyrkiä noudattamaan tätä omalta osaltaan mahdollisimman hyvin. Kotonakin on hyvä puhua aiheesta.

Jatkamme laajennetun ruokalan käyttöä niin, että otamme viime vuoden tapaan myös koulun juhlasalin ruokailutilaksi. Tämä tuo tarvittavaa lisäväljyyttä ruokailuun. Ruokailuaikoja myös porrastetaan.

Opetusta toteutetaan myös ulkotiloissa, joka osaltaan poistaa ruuhkaa. Käytämme jonkin verran myös koulun ulkopuolisia tiloja.

Toistaiseksi toivomme, että huoltajat ja muut koulun henkilökuntaan kuulumattomat eivät tule kouluun sisälle. Vierailijoita pyydetään ilmoittautumaan pääsisäänkäynnillä kouluisännälle.

Vanhempainilloista tiedotetaan myöhemmin erikseen. Vanhempainillat pidetään ainakin aluksi pääosin etätilaisuuksina.

Siivous ja yhteiset välineet.

Olemme panostaneet lisäsiivoukseen ja ylimääräisiä siivoojia on paikalla pitkin päivää siistimässä paikkoja ja pyyhkimässä pintoja. Yhteiset tarvikkeet (esim. tietokoneet) puhdistetaan säännöllisesti ja eri käyttäjien välillä.

Leirikoulut ja retket

Yksi ”tylsä” mutta ymmärrettävä linjaus on pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmältä tullut. Se kuuluu näin: ”Toistaiseksi ei järjestetä leirikouluja tai yön yli retkiä. Tilannetta seurataan ja linjausta tarkistetaan viimeistään marraskuussa.​ Asiasta on keskusteltu epidemiologisen toiminnon kanssa.” Tämä selkeä kirjaus valitettavasti estää meiltä ensi viikon Bengtsårin yöretket ja lukuvuoden alun leirikoulut. Nämä leirikoulut/retket voidaan pitää myöhemmin lukuvuoden aikana, jos tilanne sen sallii.

Jos opiskelija on juuri palannut ulkomaanmatkalta, noudatetaan valtion ajantasaisia matkustussuosituksia (www.um.fi). Tarvittaessa on jäätävä omaehtoiseen karanteeniin. Rehtorin kanssa sovitaan opiskelusta karanteenin aikana.

Lopuksi

Viimeaikaisessa uutisoinnissa on tuotu esille, että koronatartuntoja on havaittu entistä enemmän nuorten keskuudessa. Kun yleinen tautitilanne on kesän aikana mennyt parempaan suuntaan, niin ohjeiden noudattaminen on osin unohtunut.

Nyt kun merkkejä taudin uudesta lisääntymisestä on selvästi havaittavissa, niin on tärkeää, että jokainen meistä omalta osaltaan tekee parhaansa tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Toivonkin, että kotona tosiaan keskustellaan rakentavasti tästä asiasta. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää niin koulussa kuin vapaa-ajalla.

Toivotaan, että voisimme viedä läpi mahdollisimman ehjän kouluvuoden. Tästä poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta toivotan teille kaikille oikein mukavaa kouluvuotta. Opiskellaan hymy huulessa mutta täysillä ja pyritään pitämään korona kurissa!

Mukava tavata ylihuomenna teitä jo tuttuja opiskelijoita ja erityisen lämpimästi tervetuloa te uudet seiskat ja ykköset!

Tuomas Raja, rehtori

ps. Tärkeää on tiedostaa, että nämä ohjeet saattavat muuttua nopeallakin aikajänteellä. Pidämme teidät ajan tasalla mahdollisia muutoksia/tarkennuksia koskien.

Takaisin ylös