Ajankohtaista

Tervetuloa kouluun – ohessa ohjeistuksia

Tervehdys PHYK:n yläasteen ja lukion opiskelijat ja huoltajat!

Kesäloma lähestyy loppuaan ja on aika toivottaa teidät takaisin koulutielle – toivottavasti lomanne on ollut mukava ja olette saaneet ladattua akkujanne!

Korona ei ole kokonaan hellittänyt ja se tulee vaikuttamaan meidän kaikkien arkeen edelleen.

Tämä poikkeuksellisen lukuvuoden aloitamme opetus- ja kulttuuriministeriön, Opetushallituksen sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen antamia suosituksia noudattaen. Koronatilanne voi muuttua hyvinkin nopeasti ja siihen olemme varautuneet. Lähtökohtaisesti tämän hetken ohjeiden mukaisesti niin peruskoulun kuin lukionkin puolella opetus käynnistyy lähiopetuksena koululla.

Perusopetuslakiin on hyväksytty syksyä (31.12.2020 saakka) koskeva muutos, jonka perusteella viranomaisten ohjeistusten mukaisesti voidaan välillä toimia niinkin, että lähiopetus- ja etäopetusjaksot vuorottelevat. Näin voidaan toimia myös lukiossa, mutta lukionkin osalta etäopetukseen siirtyminen pitää olla hyvin perusteltua. Mahdollisilla lähiopetuksen ja etäopetuksen vuorottelujaksoilla 7. luokkien oppilaat ja lukion 1. vuoden opiskelijat pysyvät pisimpään lähiopetuksessa.

Peruskoululaiset tulevat kouluun torstaina 13.8.2020 klo 14. Uudet 7. luokkien oppilaat kokoontuvat koulumme juhlasaliin (ohjaus pihalta). Koronatilanteen vuoksi 8. ja 9. luokkien oppilaat eivät tule perinteisesti juhlasaliin, vaan kokoontuvat luokittain omissa kotiluokissaan (ohjeistus ala-aulasta). Päivä päättyy klo 17 mennessä.

Lukiolaiset tulevat kouluun klo 15 ja hekin samalla periaatteella. Vain uudet lukionsa aloittavat 1. vuoden opiskelijat tulevat juhlasaliin (ohjaus pihalta), muut ohjausryhmät tulevat suoraan kotiluokkiin ryhmänohjaajan luokse.

Perjantaina 7. luokilla on luokanvalvojantunti klo 9 – 10 ja lukion ykkösillä ryhmänohjaajan tunti samaan aikaan. Varsinainen normaalin lukujärjestyksen mukainen koulutyö alkaa muilta oppilailta klo 10 alkaen.

Koulutyön turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää, että noudatamme lukuvuoden aikana seuraavia ohjeita:

1. Kouluun ei pidä tulla sairaana tai oireisena

Koronavirus aiheuttaa hengitystieinfektion, jonka oireita voivat olla mm. yskä, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, lihaskivut, vatsaoireet ja päänsärky. Ethän tule kouluun sairaana tai oireisena!

Koulupäivän aikana sairastunut peruskoulun oppilas odottaa erillisessä tilassa huoltajaa, joka noutaa lapsen koululta saamiensa ohjeiden mukaisesti. Sairastunut lukiolainen poistuu mahdollisimman pian koulun tiloista. Oireisten tulee hakeutua koronavirustestiin.

Jos oireet johtuvat allergiasta ja helpottavat selvästi allergialääkityksen aloittamisen jälkeen, voi kouluun palata, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet. Jos oireet eivät helpota lääkityksestä huolimatta, tulee hakeutua testiin. Jos testitulos on negatiivinen, voi kouluun palata.

Jos kyseessä on korona-altistuminen tai todettu koronatartunta, toivomme, että tapauksesta ilmoitetaan rehtorille sähköpostitse tuomas.raja@phyk.fi, Wilma-viestillä tai viestillä puhelimitse 040-7252 098.

2. Riskiryhmään kuuluvat oppilaat

Olkaa yhteydessä oppilaan omaan hoitavaan lääkäriin. Hoitava lääkäri arvioi tapauskohtaisesti kunkin oppilaan mahdollisuuden osallistua opetukseen koulussa. Tarvittaessa huoltaja on asiasta yhteydessä koulun rehtoriin.

3. Vältämme koulussa tarpeettomia fyysisiä kontakteja

Opetusryhmien erillään pitäminen yläasteella ja lukiossa on hyvin hankalaa opiskelun luonteen vuoksi. Muutoinkin koulussa tulee väistämättä vastaan myös ruuhkaisia tilanteita. Pyrimme kuitenkin välttämään parhaamme mukaan tarpeettomia fyysisiä kontakteja. Jokaisen on tärkeää pyrkiä noudattamaan tätä omalta osaltaan mahdollisimman hyvin. Kotonakin on hyvä puhua aiheesta.

Laajennamme ruokalaamme niin, että otamme ainakin syksyn aluksi myös koulun juhlasalin ruokailutilaksi. Tämä tuo tarjottavaa lisäväljyyttä ruokailuun. Ruokailuaikoja myös porrastetaan.

Opetusta toteutetaan myös ulkotiloissa, joka osaltaan poistaa ruuhkaa. Käytämme jonkin verran myös koulun ulkopuolisia tiloja.

Toistaiseksi toivomme, että huoltajat ja muut koulun henkilökuntaan kuulumattomat eivät tule kouluun sisälle. Vierailijoita pyydetään ilmoittautumaan pääsisäänkäynnillä kouluisännälle.

Vanhempainilloista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

4. Hyvä käsi- ja yskimishygienia estää tartuntoja

Koululla korostetaan käsienpesua ja oikeaa yskimishygieniaa. Käsihuuhdetta olemme hankkineet hyvin paljon ja sitä on hyvin saatavilla.

5. Siivous ja yhteiset välineet

Olemme panostaneet lisäsiivoukseen ja ylimääräisiä siivoojia on paikalla pitkin päivää siistimässä paikkoja ja pyyhkimässä pintoja.

Yhteiset tarvikkeet (esim. tietokoneet) puhdistetaan säännöllisesti ja eri käyttäjien välillä.

6. Mahdollinen karanteeni ulkomailta palattaessa

Vahva suosituksemme on, että jokainen riskimaista (tämä ohje saattaa tarkentua lähipäivinä) Suomeen palaava noudattaa THL:n ohjeiden mukaisesti omaehtoista karanteenia. Karanteeniajan opetusjärjestelyjä varten oppilas/huoltaja on yhteydessä koulun rehtoriin.

Lopuksi

Viimeaikaisessa uutisoinnissa on tuotu esille, että koronatartuntoja on havaittu entistä enemmän nuorten keskuudessa. Kun yleinen tautitilanne on kesän aikana mennyt parempaan suuntaan, ohjeiden noudattaminen on osin unohtunut.

Nyt kun merkkejä taudin uudesta lisääntymisestä on selvästi havaittavissa, on tärkeää, että jokainen meistä omalta osaltaan tekee parhaansa tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.

Toivonkin, että kotona keskustellaan rakentavasti tästä asiasta. Ohjeiden noudattaminen on tärkeää niin koulussa kuin vapaa-ajalla.

Tästä poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta toivotan teille kaikille oikein mukavaa kouluvuotta. Opiskellaan hymy huulessa mutta täysillä – ja kukistetaan korona!

Tuomas Raja, rehtori

ps. Tärkeää on tiedostaa, että nämä ohjeet saattavat muuttua nopeallakin aikajänteellä. Pidämme teidät ajan tasalla mahdollisista muutoksista/tarkennuksista.

Takaisin ylös