LUKION TOIMINTA

Lukiomme yli 400 oppilaasta kaksi kolmasosaa on urheilulukiolaisia ja yksi kolmasosa yleislinjan oppilaita. Molemmille linjoille on ominaista tervehenkisyys ja hyvä työskentelyilmapiiri.

Urheilulinjalla pyritään siihen että, opiskelu ja urheilu täydentävät sujuvasti toisiaan. Linjalle  hyväksytyt oppilaat valmentautuvat oman lajinsa parissa pääsääntöisesti kolmena aamuna viikossa ammattitaitoisten valmentajien johdolla.

Yleislinjan opiskelijat rakentavat oman yksilöllisen opinto-ohjelmansa. Myös yleislinjalaisilla on mahdollisuus valita runsaasti liikunnan kursseja.  

Lukiossamme opiskelusta löydät tarkempaa tietoa mm. lukion opinto-oppaasta. Valintaperusteisiin voit tutustua kohdassa hakeminen.

YLEISLUKIO

Yleislukiossa opiskelijat voivat rakentaa oman yksilöllisen opinto-ohjelmansa. PHYK:n jo yläasteella arvostettu matemaattisten aineitten opetus jatkuu laadukkaana myös PHYK:n lukiossa. Kaikkein korkeimpiin matematiikan arvosanoihin tähtääville opiskelijoille on perustettu ns. ”ällä” – kerhoja. Tervehenkisyys, liikunnallisuus ja hyvä työskentelyilmapiiri leimaavat yleislukiolinjan toimintaa. 

Seuraavassa joitakin esimerkkejä eri aineryhmien kursseista: 

Äidinkieli ja kirjallisuus: Koulussa voi suorittaa puheviestintätaitojen päättökokeen.

Kielet: Kielitaidon vahvistamiskursseja eri kielissä sekä kulttuurikursseja. Lukion aloittaville on tarjolla niveltäviä kursseja ja yo-kokeeseen valmistautuville abikursseja. Kielten opinnoissa toteutetaan opintomatkoja ulkomaille.

A englanti, ruotsi, saksa
B1 ruotsi
B2 ranska, saksa
B3 espanja, ranska, saksa

Matematiikka ja luonnontieteet: ”ällä” – kerho, talousmatematiikka, biologian työkurssi sekä retkeily- ja erätaitokurssi. Matematiikassa, fysiikassa ja kemiassa ylioppilaskirjoituksiin valmistavat kurssit.

Humanistis-yhteiskunnalliset aineet: Psyykkinen valmentautuminen, yhteiskuntaopin eheyttävä kurssi sekä vuosittaisia koulukohtaisia kursseja kuten media- ja ajnakohtaiskurssi, empatiakurssi, yrittäjyyskurssi ja urheiluhistorian kurssi.

Liikunta (yleislukiossa): Erilaisia liikuntakursseja tarjolla yhteensä 18,  esim. uusiin lajeihin tutustuttavat kurssit, retkeily- ja erätaitokurssi, esiintymiskurssit, golfin Green Card –kurssi ja talviliikuntakurssi.

Muut taito- ja taideaineet: Bändikurssit, studiotekniikka ja äänitys, valokuva- ja lyhytelokuvakurssi, kotitalouden kursseja: kunnon eväät opiskeluun, urheilijan ruokavalio ja kansainväliset keittiöt. Koulussamme voi suorittaa kuvataidediplomin, musiikkidiplomin, liikuntadiplomin ja kotitalousdiplomin. 

Muita koulun kursseja: Teemakurssit, erotuomari-, toimitsija- ja ohjaajakurssit. Lisäksi toteutetaan ulkomaille suuntautuvia opintomatkoja eri oppiaineiden yhteydessä. Koulun kautta onnistuu myös liikennekasvatuskurssin (autokoulu) suorittaminen. 

Yleislukion opiskelija voi pyrkiä myös urheilulukion valmennustoimintaan mukaan, jos lajiryhmissä on tilaa. Toisaalta urheilulukion opiskelija voi valita myös yleislukion valinnaista liikuntaa, jos se sopii hänen opiskeluohjelmaansa. Koulussamme voi suorittaa liikuntadiplomin.

URHEILULUKIO

Urheilulukioon hyväksytyt oppilaat valmentautuvat oman lajinsa parissa kolmena aamuna tai muuna ajankohtana viikossa.

Koulussa on urheilijoita kaiken kaikkiaan yli 30 eri lajista. Suosituimpia lajeja ovat jalkapallo, jääkiekko, koripallo, salibandy, golf, jääpallo, yleisurheilu, muodostelma- ja taitoluistelu, voimistelu eri muodoissaan, tanssi, kamppailulajit, ringette, tennis ja muut mailapelit, uintilajit ja eri kestävyysurheilulajit.

Joukkuevoimistelu on nostettu Voimisteluliiton toimesta uudeksi merkittäväksi painopistelajiksi koulussamme.

Myös uusia ns. päälajeja voi syntyä, jos hakijoiden määrä ja taso on riittävän korkea. Koulumme on osa Pääkaupunkiseudun Urheiluakatemiaa (Urhea). Urhean toimintaperiaatteisiin nojautuen joissain lajeissa valmentaudutaan yhteistyössä Mäkelänrinteen lukion ja muiden Urheaan kuuluvien oppilaitosten kanssa.

Muiden lajien urheilijat hyödyntävät valmennustunteja itsenäisesti tai oman valmentajan johdolla harjoitellen. Näiden ns. yksilöllisen valmennuksen lajien harjoitussuunnitelmat tulee hyväksyttää etukäteen. 

Eri lajien toimintaa on esitelty tarkemmin kohdassa lukion valmennus. Koulumme valmentajista, jotka ovat lajiensa huippuasiantuntijoita, voit lukea em. valmennussivuilta ja kohdasta liikunnanopettajat ja valmentajat (luettelo juuri nyt päivityksessä). 

Urheilulukioon hyväksytyt oppilaat valitaan valmennusryhmiin lukuvuoden alussa. Ryhmiin voi päästä mukaan kesken lukuvuodenkin, jos ryhmissä on tilaa. Vastaavasti sieltä voi pudota pois, jos asetetut vaatimukset eivät täyty. Koululla on oma valmennuskiintiö kullekin lajille sen mukaan mitä toimintaedellytykset ja valmentajien määrä mahdollistavat.

Urheilulukiolaisille kuuluu myös valmennusopin kurssi, jossa perehdytään urheiluvalmennuksen perusteisiin ja tukitoimiin, kuten teippaus, lihashuolto ja urheiluravitsemus. Myös esim. erotuomari-, ohjaaja ja toimitsijakursseilla voi täydentää urheilulukion opintoja.

Valmennuskursseja voi lukion aikana suorittaa  enintään 18 (joissain tapauksissa enemmänkin). Jos osallistut valmennukseen säännöllisesti koko lukuvuoden, saat valmennuksesta viisi kurssia vuosittain.

Liikuntaolosuhteet ja kilpailutoiminta

Tehokkaaseen liikuntatoimintaan vaadittavat ulkoiset olosuhteet ovat erittäin hyvät. Koululla on kaksi omaa liikuntasalia ja kuntosali. Pirkkolan urheilupuisto sijaitsee koulun tuntumassa ja on hyödynnettävissä kaikkine palveluineen. Oulunkylän ja Talin urheilupuistot sekä Ruskeasuon salibandykeskus sijaitsevat myös lähellä koulua. Töölön Kisahalliin, Sonera Stadionille, Myyrmäen jalkapallohalliin,  Kaarelan, Malmin ja Konallan jäähalleihin, Liikuntamyllyyn sekä muille Myllypuron urheiluhalleille on sujuvat yhteydet. Käytämme runsaasti myös muita Helsingin seudun liikuntapaikkoja.

PHYK osallistuu erittäin aktiivisesti koulujenväliseen kilpailutoimintaan. Mitaleita ja mestaruuksia on kertynyt huima määrä, vaikka pääasia kisaamisessa ei olekaan menestys vaan reipas tervehenkinen osanotto. Kansainväliset kilpailutapahtumat esim. koululaisten MM-kisoihin osallistumisen muodossa ovat tärkeä osa kilpailutoimintaa. Vuonna 2013 tyttöjen jalkapallojoukkue voitti koululaisten maailmanmestaruuden.

Yleislukion opiskelija voi pyrkiä myös urheilulukion valmennustoimintaan mukaan, jos lajiryhmissä on tilaa. Toisaalta urheilukion opiskelija voi valita myös yleislukion valinnaista liikuntaa, jos se sopii hänen opiskeluohjelmaansa. Koulussamme voi suorittaa liikuntadiplomin.

Urheilulukion valintaperusteisiin ja muihin hakemiseen liittyviin yksityiskohtiin voit tutustua kohdassa hakeminen.