Kuukauden urheilija
Olivia Lisko

Olivia Lisko

Taitoluistelu

Minkä ikäinen olet:
15 vuotta

Missä asut ja ketä kuuluu perheeseesi:
Asun Espoossa lähellä Leppävaaraa. Mun perheeseen kuuluu äiti, iskä, kaksi pikkusiskoa (joista toinen on PHYK:ssa 7. luokalla), pikkuveli ja koiranpentu. Meidän arki on aika kiireistä, kun kaikki lapset harrastaa urheilua. Saadaan kuitenkin kaikki aina toimimaan!

Missä seurasssa luistelet:
Harrastan yksinluistelua Espoon Jäätaitureissa.

Miten aloitit lajisi:
Aloitin luistelun 3-vuotiaana Tapparan Taitoluistelijoissa Tampereella. Mun äiti ja iskä vei mut katsomaan Tapparan Taitoluistelijoiden kevätnäytöstä, jossa innostun luistelusta Kiira Korven esiintyessä. Sitten mut ilmoitettiin luistelukouluun ja siitä se lähti.

Miten urasi on edennyt:
Mun ensimmäiset kisat olivat, kun olin eskarissa. Sen jälkeen nousin sarjoissa ylemmäs sitä mukaan, kun opin uusia asioita. Pääsin ensimmäistä kertaa Suomen Taitoluisteluliiton valmennusryhmään 9-vuotiaana. Nuorten maajoukkueeseen pääsin 11-vuotiaana. Ensimmäisen SM-mitalin voitin myös 11-vuotiaana. Voitin heti seuraavana vuonna uudestaan SM-hopeaa ja sen lisäksi PM-pronssia. Muutin Espooseen 13-vuotiaana, jolloin vaihdoin myös seuraa Tapparasta Espoon Jäätaitureihin. Samaan aikaa myös pääsin ensimmäistä kertaa maajoukkueeseen ja vaihdoin sarjaa SM-Junioheihin. Voitin heti uudessa sarjassa SM-hopeaa ja PM-pronssia. Sitten iski korona eikä SM-kisoja järjestetty seuraavalla kaudella. Nyt olen kolmatta kautta aikuisten maajoukkueessa ja siirryin tällä kaudella SM-senioreihin. Tällä kaudella olen päässyt pitkästä aikaa ulkomaille kisaamaan ja olen jo ollut kahdessa Junior Grand Prix-osakilpailussa edustamassa Suomea.

Mitkä ovat vahvuutesi jäällä:
Olen aika hyvä monipuolisesti kaikessa. Mulla on hyvät hypyt, piruetit ja esiintyminen. Erityisesti tykkään esiintymisestä, joten panostan siihen. Vahvuuteni on rohkea esiintyminen, vahvat hypyt ja tasainen suorittaminen.

Kuka on seuravalmentajasi:
Valmentajani on Virpi Horttana. Hän on todella ammattitaitoinen ja osaa auttaa monissa tilanteissa. Hän ei ole liian tiukka, mutta saa minut aina tekemään parhaani. Hän on myös kannustava ja ymmärtäväinen.

Kuka oli ensimmäinen valmentajasi:
Ensimmäiset valmentajani olivat Tapparan Taitoluistelijoissa Susanna Haarala ja Maaret Siromaa.

Kehu omaa lajiasi:
Yksinluistelussa on parasta sen monipuolisuus. Pääsee harjoittamaan itseään monella eri osa-alueella ja ilmaisemaan itseään.

Mikä taitoluistelussa on haastavinta:
Yksinluistelu on aika vaikea laji yleisesti, mutta se on hyvä juttu, että pääsee haastamaan itseään. Hieman hankalaa on, kun harjoitusmäärät ovat aika suuret ja kouluhommille saattaa jäädä niukasti aikaa. Saan onneksi kaiken aina hoidettua ajallaan ja on hyvä, että koulu joustaa tarpeeksi, että pääsen treeneihin!

Onko Sinulla esikuvia:
Idolini on Yuzuru Hanyu. Hänellä on hyvät hypyt joista on hyvä ottaa mallia ja hän on myös huikea esiintyjä. Hänellä on myös ollut menestyksekäs ja pitkä ura.

Onko Sinulla matkan varrella ollut muitakin lajeja, jotka ovat ajan mittaan jääneet:
En ole koskaan harrastanut muuta urheilua kun luistelua.

Minkälainen on normipäiväsi ohjelma:
Normaalina päivänä herään 6:30. Sen jälkeen teen aamutoimet ja lähden aamujäälle klo 7:15. Syön aamupalan autossa ja olen hallilla 7:30. Jää alkaa kahdeksalta ja lämmittelen ennen sitä. Jäältä lähden vähän klo 9:00 jälkeen, jotta ehdin kouluun kymmeneksi. Koulussa lounas on klo 11:00. Koulu loppuu yleensä klo 14:00 tai 15:00. Koulusta menen suoraan treeneihin jotka alkavat suunnilleen klo 16:00. Sitä ennen syön välipalaa. Meillä on jää ja oheinen, jotka molemmat kestävät tunnin. Sen jälkeen menen kotiin ja syön päivällistä, jonka jälkeen venyttelen ja teen kouluhommia. Sitten syön iltapalan ja menen nukkumaan.

Mitä teet ”vapaa-ajalla”, kun ei ole harjoituksia tai kilpailuja:
Vapaa-ajalla tykkään olla kavereiden kanssa tai mennä johonkin heidän kanssaan. Saatamme myös katsoa jotain isoja kisoja yhdessä tai mennä kaupungille.

Minkälainen oli koulureittisi päiväkodista urheiluyläasteelle:
Kävin päiväkodin Tampereella Metsäniityn montessoripäiväkodissa, josta siirryin Karosen kouluun montessorieskariin. Samassa koulurakennuksessa oli myös ala-aste, jonka kävin myös montessoriluokalla. Kun yläaste alkoi, muutimme Espooseen ja mulle suositeltiin PHYK:ta ja olen todella tyytyväinen valintaan.

Miten pärjäät koulussa:
Pärjään hyvin, vaikka joudunkin olemaan aika paljon pois koulusta. Saan kuitenkin tehtyä kaikki läksyt ja muut ja ehdin lukea kokeisiinkin hyvin. Lempiaineitani ovat kemia, koska se on sopivalla tavalla haastavaa ja se on mielenkiintoista sekä englanti, koska se kivaa ja hyödyllistä.

Miksi tulit Pohjois-Haagan yhteiskouluun:
Espooseen muuttaessa kysyin vinkkejä mihin kouluun kannattaisi mennä ja mulle ehdotettiin PHYK:iä. Kuulin myös muutaman kaverini hakevan ja olevan jo siellä, jonka takia myös halusin tänne.

Onko PHYK:ssa jotakin parannettavaa:
Mielestäni PHYK:ssa on kaikki hyvin kohdallaan. Ei tule mitään parannettavaa mieleen!

Lähetä terveiset muille koulumme urheilijoille:
Muistakaa olla omia itsejänne ja tehkää täysillä sitä mistä nautitte! Hymy huulessa, mutta täysillä!

Takaisin ylös