Kuukauden urheilija
Iiro Vasa

Iiro Vasa

Tennis

Minkä ikäinen olet:
17-vuotias

Missä asut ja minkälainen on perheesi:
Asun Helsingissä ja Turussa. Vanhempani asuvat Turussa. Perheeseeni kuuluu vanhempani ja kaksi isoveljeä Eero ja Lauri.

Missä seurassa pelaat:
Seuraedustukseni on √ÖLK (√Öbo Lawn-tennis), mutta harjoittelen Talin Tenniskeskuksessa.

Miten aloitit tenniksen peluun:
Isoveljeni Eeron ansiosta vietin pienenä paljon aikaa tenniskentillä maila kädessä.

Miten urasi on edennyt:
Aloitin Turussa tenniksen. Siellä treenasin ennen kuin muutin Helsinkiin lukion alkaessa. Olen ollut maajoukkuetoiminnassa mukana 12-vuotiaasta asti ja edustanut Suomea 14-, 16- ja 18-vuotiaiden EM-kisoissa. Olen vielä tähän asti pelannut kansainvälisiä juniori kisoja, mutta ensi vuodesta alkaen alan pelaamaan ammattilaiskisoja.

Kuka on seuravalmentajasi:
Valmentajani on Steven Host. Hän on hyvin mukava, ammattitaitoinen ja kokenut. Olemme tunteneet kauan ja siksi yhteistyö myös pelaa hyvin.

Kuka oli ensimmäinen valmentajasi:
Ensimmäinen valmentajani oli nimeltään Henni. Hennin kanssa oli aina hauskaa kentällä ja hänen takia innostuin tenniksestä niin valtavasti.

Kehu omaa lajiasi:
Monet voi sanoa, että se on vain pallon lyömistä, mutta se on paljon enemmän. Tennis on hyvin taktinen ja monipuolinen laji. Mun mielestä parasta on se, että tennis on yksilölaji. Jos esimerkiksi onnistuu niin saa kaiken kunnian itselleen (poikkeuksena on kyllä nelinpeli).

Mikä tenniksessä on vaikeinta:
Tennis on hyvin vaikea ja vaativa laji niin fyysisesti kuin myös mentaalisesti. Voisi myös sanoa, että tenniksessä on vaikeinta juuri se, että kentällä täytyy olla yksin. Pulmat täytyy ratkaista itse ilman kenenkään apua.

Onko sinulla oman lajisi esikuvaa:
Mulla ei oikeastaan ole idolia. On kyllä monia motivaattoreita. Esimerkiksi mun isoveli. Lempipelaajani on ehkä kuitenkin Ranskalainen Gael Monfils.

Onko sinulla matkan varrella ollut muitakin lajeja, jotka ovat ajan mittaan jääneet:
Pelasin pienenä jalkapalloa, mutta tennistreenien ja kisojen lisäännyttyä ei enää ollut aikaa harrastaa kahta lajia.

Jos et nyt olisi tennispelaaja, mikä olisi lajisi:
Jos en pelaisi tennistä niin haluaisin pelata koripalloa.

Millainen on normipäiväsi ohjelma:
Arkipäivinä, jolloin on kahdet lajiharjoitukset, niin herään klo 6:20. Treenit alkaa 7:30. Menen niihin yleensä bussilla tai Alepan fillarilla. Treenit loppuvat noin 9:15, joiden jälkeen lähden koululle päin. Koulupäivän jälkeen kipitän takaisin Taliin ja sitten on vielä toiset treenit sekä oheisharjoitukset. Treenit loppuu jo onneksi yleensä 16-17 aikoihin. Ehdin siis illalla hyvin tekemään läksyt, teen ruokaa (jos vain jaksan) ja lisäksi joskus pelaan pleikkaria. Menen nukkumaan noin 22:30 aikoihin.

Miten harjoittelu on sujunut korona-aikana:
Harjoittelu koronatilanteen aikana on sujunut melko hyvin, mutta vaihtelevasti. Olin Turussa kun pääkaupunkiseutu oli suljettuna. Sain siellä treenattua pienessä Raision tennishallissa isoveljeni kanssa ja lisäksi tein oheisia omatoimisesti. Nyt olen Helsingissä. Rajoitusten höllennyttyä olen päässyt treenaamaan hyvin ja tavoitteellisesti.

Mit√§ teet ‚ÄĚvapaa-ajalla‚ÄĚ, kun ei ole harjoituksia tai pelej√§:
Vapaa-aikani vietän yleensä menemällä takaisin Turkuun. Hengailen kavereiden kanssa tai sitten pelaan pleikkaria.

Minkälainen oli koulureittisi Turusta urheilulukioomme:
Päiväkotini nimi oli Kilpola. Kävin Raunistulan koulun ala-asteen ja yläasteella olin Kastun koulussa. Kaikki nämä Turussa, yläasteen jälkeen muutin Helsinkiin.

Miten pärjäät koulussa:
Olen keskiverto oppilas. Pärjään mielestäni hyvin. Lempiaineitani ovat biologia ja maantiede. Olen erittäin kiinnostunut eläimistä ja muutenkin ihan kaikista maailman tapahtumista.

Miksi tulit Pohjois-Haagan yhteiskouluun:
Koska PHYK on urheilulukio hyvällä sijainnilla. Myös siksi, koska kaikki PHYK:ssä olleet tennispelaajat sanoivat pelkkää positiivista tästä koulusta.

Onko PHYK:ssa jotakin parannettavaa:
Ei tule ainakaan mieleen!

Lähetä terveiset muille koulumme urheilijoille:
Tsemppiä kaikille näinä turhauttavina aikoina. Kuitenkin hyvää kesälomaa.

Takaisin ylös